Külföld

2012.03.13. 16:59

Velence pénzhiány miatt kiárusítja épületeit

Egymás után adja el a város kincset érő palotáit Velence önkormányzata - írta az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap. A műemlék épületekből befolyó pénz sem tudja azonban pótolni a velencei városkassza hiányát.

MTI

"Velence eladja családi ékszereket és még csak nem is kerülnek olyan sokba" - sorolta fel az Il Sole 24 Ore azokat a palotákat és más műemléki épületeket, melyeket a lagúnák városa magánbefektetőknek adott el.

A Ca’Corner della Regina negyven millió euróért a Prada divatházé lett, a Szent Márk térhez közeli egykori Pilsen sörgyárat egy kereskedelmi lánc szerezte meg, a városi kaszinó Las Vegas-i tulajdonosokat kapott. Ez sem elegendő azonban a város által felhalmozott háromszázötven millió euró adósság és a havi ötven-száz millió euró folyóköltség térítésére, amelyből az önkormányzat dolgozóit és a szállítókat kellene kifizetni. A városi vállalatokat további egymilliárdos hiány terheli - írta a gazdasági napilap.

Az Il Sole 24 Ore szerint Giorgio Orsoni polgármester a paloták kiárusításával sem tudja egyensúlyozni az utóbbi időben befagyasztott két pénzforrást: a válság miatt az olasz kormány már nem tud különfinanszírozást nyújtani a nemzeti örökségnek tartott Velencének, és a város elesett attól az évi száz millió eurós "csekktől" is, melyet eddig a kaszinó bevételéből kapott.

Velencét lakosai sem tudják fenntartani: a szigeteken ma már kevesebb mint hatvanezren élnek többnyire idősek és egyetemisták. Az évente Velencébe érkező harmincmillió turista sem segít: ötödük reggel érkezik, este megy és nem költ semmire. A rekordszámú látogató ellenére az Actv velencei közlekedési vállalatnál tavaly egyenesen húsz százalékkal esett vissza a jegyvásárlás. A már hat euró ötven centre emelt menetjegyár gyaloglásra készteti a turistákat - írta az Il Sole 24 Ore.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!