Külföld

2014.10.26. 11:43

Véget értek a brit hadműveletek Afganisztánban

London - Befejeződött vasárnap a brit fegyveres erők 13 éve kezdődött hadműveleti tevékenysége Afganisztánban.

Kertész Róbert/MTI

Nagy-Britannia átadta utolsó, Camp Bastion nevű, a déli Hilmend tartományban kiépített támaszpontját az afganisztáni hadseregnek, a támaszponton levonták a brit lobogót, és ezzel hivatalosan véget ért a brit katonai részvétel az afganisztáni konfliktusban.

A brit zászlóval együtt levonták az amerikai és a NATO-lobogót is, jelképezve, hogy a NATO-koalíciót vezető amerikai erők is befejezték hadszíntéri tevékenységüket.

Az újkori brit hadtörténet leghosszabb háborújának csúcspontján tízezer brit katona állomásozott a Camp Bastion bázison és 137 másik, kisebb afganisztáni támaszponton.

Afganisztánban kétszer is frontszolgálatot teljesített Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája, először a szárazföldi erők katonájaként, másodszor pedig helikopterpilótaként.

A vasárnapi átadási ceremónia idején már csak 300 brit katona tartózkodott Afganisztánban. A jövőben néhány tucatnyi brit szakértő marad az országban, elsősorban a Nagy-Britannia által fenntartott kabuli katonai akadémián.

Becslések szerint a brit katonai részvétel 40 milliárd fontba (15 ezer milliárd forintba) került. Az afganisztáni háborúban a hadműveletek vasárnapi hivatalos befejezéséig 453 brit katona esett el.

Ekkora emberveszteséget egyazon hadszíntéren a II. világháború óta nem szenvedett el a brit hadsereg. A Falkland-szigetekért Argentínával 1982-ben megvívott 74 napos háborúban 255, a 2009-ben lezárult iraki brit hadműveletekben 179 brit katona halt meg.

Az első brit erők 2001 végén, az Egyesült Államokban elkövetett terrortámadások után érkeztek Afganisztánba, de a tálib milíciák erősségének számító Hilmendben csak 2006 júniusában kezdődtek a komolyabb összecsapások.

A hadvezetés és katonai szakértők által is hangoztatott, folyamatosan visszatérő bírálatok szerint a Munkáspárt vezette akkori brit kormány nem mérte fel a várható ellenállást, és így nem a megfelelő felszereléssel küldte az afganisztáni hadszíntérre a brit haderőt. A brit sajtó azóta is gyakran felidézi John Reid akkori brit védelmi miniszter azóta elhíresült jóslatát, amely szerint a brit hadsereg valószínűleg egyetlen puskalövés nélkül képes lesz helyreállítani a rendet a tartományban.

Michael Fallon, a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció védelmi minisztere a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elismerte, hogy "történtek katonai hibák, és hibákat követtek el a korabeli politikusok is". Hozzátette: kezdetben nem volt elégséges a kivezényelt brit haderő létszáma, és "felszereltségük sem volt elég jó".

Fallon szerint "korántsem állítható", hogy a tálibok véglegesen vereséget szenvedtek, a lázadó erők továbbra is jelen vannak. Afganisztánban azonban kétségtelenül sikerült jobb életszínvonalat teremteni, az országot demokratikusan választott kormány irányítja, és az afganisztáni fegyveres erőknek ma sokkal jobbak az esélyeik arra, hogy biztonságot teremtsenek - hangsúlyozta a brit védelmi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!