Külföld

2015.01.27. 13:13

Válságellenes csomagtervet hagytak jóvá Oroszországban

Válságellenes intézkedési csomagtervet hagyott jóvá az orosz vezetés - jelentette be kedden Anton Sziluanov pénzügyminiszter.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

A miniszter elmondta, hogy a Vlagyimir Putyin és a kormány tagjai a Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján tartott hétfői tanácskozáson fogadták el "az egyenletes gazdasági fejlődést és a társadalmi stabilitást biztosításáról" szóló csomagtervet, amely a költségvetés optimalizálását és strukturális reformokat célzó intézkedéseket tartalmazza. 

Sziluanov hozzátette, hogy a terv körülbelül egy évre szól, és az a célja hogy "új minőségű államirányítást, új minőségű költségvetést" hozzanak létre, valamint megőrizzék tartalékaikat. Megjegyezte, hogy a kormánynak nem áll szándékában "ész nélkül" elkölteni szuverén tartalékait.  

Az orosz államfő vezette késő estébe nyúló hétfői tanácskozáson részt vett Dmitrij Medvegyev kormányfő és kabinetjének több tagja, közöttük Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési és Anton Sziluanov pénzügyminiszter. Jelen volt Elvira Naibullina a jegybank elnöke, Tatjana Golikova a Számvevőszék elnöke is.

Vlagyimir Putyin egy hetet adott a kormánynak, hogy egyeztesse a válságellenes csomagtervet a parlamenttel. 

Anton Sziluanov azt is közölte, hogy az intézkedések fedezetére úgynevezett válságellenes tartalékot hoztak létre az állami költségvetésen belül. Ebbe az év elején 193 milliárd rubelt (mintegy 788 milliárd forint) különítettek el, jelenleg pedig egy sor döntés meghozatalát követően jelenleg 170 milliárd rubel (mintegy 692 milliárd forint) áll az orosz kormány rendelkezésére. A tárcavezető nem részletezte, milyen intézkedésre költötték a 23 milliárd rubelt. 

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a válságellenes tervben lefektetett költségvetési politikával, és hordónként 70 dolláros kőolajárral számolva 2017-re hiánymentes költségvetés elérésére törekszenek.  

Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes a múlt szerdán jelentette be, hogy az orosz kormány 18 milliárd euró (mintegy 5,6 ezer milliárd forint) értékű tervet dolgozott ki a gazdaság megtámogatására, hogy segítsen átvészelni a visszaesést a vállalkozásoknak és a lakosság legelesettebb rétegeinek. A politikus azt mondta, hogy az agrárszektort 50 milliárd rubellel, az ipart 20 milliárd rubellel, az egészségügyet pedig 16 milliárd rubellel támogatják meg. (1 rubel jelenleg 4,087 forint.)

Suvalov közölte, hogy a programot részben közvetlenül a költségvetésből, részben a nemzeti jóléti alapból finanszírozzák, másrészt állami hitelgaranciákat nyújtanak.

Az Oroszország ellen, annak Ukrajna-politikája miatt hatályba lépetett nyugati szankciók és a kőolaj világpiaci árának erős csökkenése miatt visszaesés várható az orosz gazdaságban. Ha az olajárak a jelenlegi alacsony szinten maradnak, a GDP 5 százalékkal csökkenhet, és az infláció 17 százalékra nőhet tavasszal Oroszországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!