Külföld

2012.03.09. 19:25

Vádemelések a szerb különleges alakulatnál

A szervezett bűnözéssel foglalkozó szerb ügyészség vádat emelt a rendőrség különleges alakulatának (JSO) nyolc - közöttük számos első vonalbeli - egykori tagja ellen.

MTI

A belgrádi médiák pénteki beszámolói szerint az a vád ellenük, hogy 2001 novemberében fegyveres lázadást robbantottak ki. A nyolc vádlott közül hárman - Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanovic és Dusan Maricic - már évek óta a pozareváci börtönben töltik több évtizedes büntetésüket. Mindhármukat a Zoran Djindjic néhai miniszterelnök elleni gyilkos merényletben való részvételük miatt ítélték hosszú szabadságvesztésre.

A JSO egységeinek tagjai a "vörös sapkásokként" váltak hírhedtté.

A JSO magas rangú tisztségviselőinek letartóztatása tavaly szeptember 20-án kezdődött, azt követően, hogy a szerb ügyészség megkezdte a Djindjic elleni merénylet politikai hátterének kiderítését. A Djindjic elleni merénylet után a JSO-t felszámolták.

Snezana Malovic szerb igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a Djindjic elleni merénylet politikai hátterének kiderítésével kapcsolatos nyomozás és kihallgatások befejeződtek és hamarosan nyilvánosságra hozzák egyrészt a JSO alakulatainak fegyveres lázadásával, másrészt a Djindjic elleni merénylet hátterével kapcsolatos részleteket.

Az ügyészség közölte, hogy a Vojislav Kostunica akkori államfő és Aca Tomic, a katonai-biztonsági ügynökség volt vezetője elleni büntető feljelentést ejtették, mert a vizsgálat során nem bizonyosodott be, hogy közük lett volna a JSO alakulatainak lázadásához. Kostunica jelenleg a Szerbiai Demokrata párt elnöke.

A JSO fellázadt alakulatai 2001 végén megtagadták az engedelmességet, fegyverrel az utcákra vonultak és lezárták az egyik belgrádi hidat. A vizsgálati szervek a lázadást a Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök meggyilkolásához vezető események első láncszemének tekintik.

A Djindjic elleni merényletben először 2007 májusában hoztak ítéleteket: A két fővádlottat, Milorad Ulemeket, a "vörös sapkások" egykori parancsnokát, mint a merénylet kitervelőjét és Zvezdan Jovanovicot, a gyilkosság tényleges elkövetőjét negyven-negyven évi börtönre ítélték. A per további tíz vádlottjára - titkosszolgálati tisztekre és a zimonyi klán tagjaira - összesen 298 év börtönbüntetést szabtak ki.

Zoran Djindjic szerb miniszterelnököt 2003. március 12-én gyilkolták meg Belgrádban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!