Külföld

2008.07.31. 12:28

Szerveikkel törlesztenének

<b>Kijev</b> - Több ezer ukrán áll készen arra, hogy pénzhiányból fakadóan eladja valamelyik nem létfontosságú szervét, vagy klinikai vizsgálatokban vegyen részt, írta csütörtöki számában a kijevi <em>Szegodnya</em> című napilap.

nincs nev

Az adásvételre szakosodott ukrán internetes oldalak csak úgy hemzsegnek a szerveiket eladásra kínáló, magukat egészségesnek mondó emberek hirdetéseitől. Közöttük vannak olyan hirdetők, akik jó pénzért hajlandók megválni bármelyik, a továbbélés szempontjából nélkülözhető szervüktől. 

Az újság szerint a szerveiket áruba bocsátó ukránok általában pénzhiányban szenvednek, testrészeik eladásától nem ritkán hiteltörlesztési gondjaik megoldását remélik. Ukrajnában egyébként a törvény tiltja a szervkereskedelmet. A szervét eladó személy bűncselekményt követ el, amiért hét évig terjedő szabadságvesztés szabható ki rá. 

Viszont az ukrán törvények nem tiltják a klinikai kísérletekben való részvételt. Feltételezések szerint jelenleg néhány százra tehető azoknak az ukránoknak a száma, akik pénzért ilyen vizsgálatoknak vetik alá magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!