Külföld

2015.02.19. 19:20

Űrközpont építését tervezik Horvátországban

A svájci Swiss Space Systems (S3) űrcég bejelentette, hogy egy űrkikötővel és kutatóközponttal ellátott űrközpont megépítését tervezi 2020-ig a közép-horvátországi Udbinaban – adta hírül a horvát sajtó.

A tervezetről egy zágrábi bemutató keretében számoltak be.

A tervezett űrközpont a kutatási munkák mellett műholdak föld körüli pályára állításával is foglalkozna, szuborbitális szállító repülőgépek segítségével, de úgynevezett Zero G (azaz nulla gravitációs) repülések végrehajtását is tervezik.

Ezen kívül a cég műholdszállító rendszereket is gyártana Horvátországban.

Danko Bosanac, az S3 horvátországi irodavezetője közölte, hogy hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a kormánnyal a szükséges koncessziók és engedélyek megszerzéséről.

A napilapok szerint a horvát védelmi minisztériumnak és a fegyveres erők vezérkarának egyelőre nincs tudomása a tervezett projektről. Udbina területén található a horvát hadsereg egyik légi bázisa, így a tervezett projekt megvalósításához az ő engedélyére is szükség lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!