Külföld

2015.01.25. 10:44

Ukrán válság - Zaharcsenko bejelentette a Mariupol elleni támadást

Olekszandr Zaharcsenko, a kelet-ukrajnai szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának (DNR) vezetője személyesen jelentette be, hogy a szakadárok támadást indítottak az Azovi-tenger menti Mariupol ellen - hozták nyilvánosságra ukrán források vasárnap.

A szakadár vezető szombaton egy Donyeckben tartott nyilvános utcai rendezvényen mondott beszédet. Szavait a hallgatóság "Hurrá!" és "Hallelujah" felkiáltásokkal fogadta. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál videofelvételt is közölt Zaharcsenko beszédéről, amelyben bejelenti a támadást. A hírportál megjegyezte, hogy az orosz média később úgy idézte a szakadár vezér szavait, hogy nem rohamot indítanak, hanem a városon kívül lévő ukrán katonai állásokat támadják. Szombaton azonban az egyetlen harci esemény az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő város elleni tüzérségi támadás volt, amelynek következtében a legfrissebb adatok alapján 29-en vesztették életüket és csaknem százan sérültek meg - fűzték hozzá ukrán források.

Petro Porosenko ukrán elnök gyásznapot rendelt el vasárnapra a mariupoli áldozatok emlékére. Az államfő a Mariupol elleni tüzérségi támadást olyan emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte, amely a hágai törvényszék elé tartozik. Szavai szerint a Mariupol civilek lakta körzetének lövetése "azon terrorcselekmények sorozatába illeszkedik", amelyek az elmúlt néhány napban történtek: a Volnovaha településnél elkövetett buszmerénylet, a donyecki trolibusz elleni véres támadás, és számos település lövetése.  

Porosenko ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minősítse terrorszervezeteknek a szakadárok úgynevezett luhanszki, illetve donyecki népköztársaságait.

A Donyeck megyei Volnovahánál január 13-án talált el tüzérségi lövedék egy autóbuszt, amelynek utasai közül tízen meghaltak 18-an pedig megsérültek. Csütörtökön Donyeckben ért tüzérségi támadás egy megállóan álló trolibuszt, aminek következtében 8 civil vesztette életét és 13 sérült meg. 

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői helyszíni vizsgálataik alapján megállapították, hogy Volnovaha mellett és Mariupolban egyaránt Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki a civilek halálát okozó Grad típusú rakétákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!