Külföld

2014.08.28. 20:05

Ukrán válság - Washington újabb szankciókat helyezett kilátásba Moszkvával szemben

Az Egyesült Államok kész további szankciókat bevezetni Oroszország ellen, mivel beavatkozott a kelet-ukrajnai harcokba a Moszkvához húzó szakadárok oldalán - közölte csütörtökön Washingtonban Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Psaki szerint Washington több rendelkezésére álló lehetőséget mérlegel, amelyek közül a gazdasági büntetőintézkedések jelentik "a leghatásosabb eszközt, a legjobb eszközt". 

"A katonai megoldás szerintünk nem a megfelelő megközelítés" - hangoztatta a külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok kormánya ehelyett inkább olyan eszközöket mérlegel, amelyek elvezetnek a diplomáciai megoldáshoz. 

"Nyilvánvaló, hogy Oroszország nemcsak megerősítette kelet-ukrajnai jelenlétét, de harci alakulatokkal, páncélozott járművekkel, föld-levegő rendszerekkel közvetlenül be is avatkozott, aktívan harcol az ukrán erőkkel és közvetlen támogatás nyújt a szakadár megbízottjainak és a zsoldosoknak" - mondta Jen Psaki. 

Mint mondta, az Egyesült Államok Oroszország fokozódó agressziójának tanúja Ukrajnában. Kitért rá, hogy Washington több európai kormányhoz hasonlóan halált nem okozó katonai eszközökkel támogatja Kijevet.

A Krím félsziget orosz elcsatolását követően az Egyesült Államok és európai szövetségesei több lépésben szankciókat vezettek be Moszkva ellen, amelyek egyebek között korlátozták a szénhidrogén-kiviteltől függő Oroszországnak a nyugati pénzeszközökhöz és a modern olajipari berendezésekhez való hozzáférését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!