11°
15°
10°

Ukrán válság: Putyin szerint Oroszországnak és az EU-nak is érdeke a kapcsolatok fejlesztése

Oroszország amellett van, hogy fejlessze kapcsolatait az Európai Unióval, mert ez mindkét fél érdeke - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, miután csütörtökön Matteo Renzivel tárgyalt Moszkvában. Az olasz miniszterelnök szerint Ukrajna minden területének biztosítani kell az autonómiát.

Putyin és Renzi a megbeszélést követően külön-külön nyilatkozatot tett, de a sajtó képviselői nem kaptak lehetőséget kérdések feltevésére.
Az olasz miniszterelnök a tárgyalások előtt terjedelmes interjút adott az állami sajtó legfőbb képviselőinek: a TASZSZ állami hírügynökségnek, a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak és a Rosszija 24 hírtelevíziónak.

Orosz közlés szerint Renzi a tévében sugárzott beszélgetés során egyebek között kifejtette, hogy tisztelni kell Ukrajna szuverenitását, helyre kell állítania az ellenőrzést a teljes államhatáron, egyszersmind Kijevnek reformokat kell végrehajtania annak érdekében, hogy biztosítsa minden területének az autonómiát. Erre példának az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) régiót említette, ahol jelentős számban élnek német ajkúak. A terület 1815-től 1919-ig az osztrák Tirol tartományhoz, illetve az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott.

Renzi azt is hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodás óta sokkal derűlátóbban tekint az ukrajnai konfliktus rendezésére.

Az olasz kormányfő a Putyinnal folytatott tárgyalásokat követő nyilatkozatában hangsúlyozta: egyetértettek az orosz államfővel abban, hogy az ukrajnai konfliktusban szemben álló feleknek be kell tartaniuk a február 12-i minszki megállapodásokat. Ígéretet tett arra, hogy az Európai Unió intézményrendszerén belül “minden lehetséges segítséget” megad az ukrajnai válság rendezéséhez”. Egyebek között országa decentralizációjában is meg tudja osztani tapasztalatait Ukrajnával. 

Az orosz elnök értékelése szerint Renzi “egy sor értékes javaslatot” tett az ukrajnai helyzet hosszú távú rendezésére. Hozzátette, hogy az ukrajnai szembenállás átfogó rendezésének elengedhetetlen feltétele a minszki megállapodások szigorú betartása. Nagyon időszerűnek és hasznosnak nevezte tárgyalásukat “tekintettel az európai és a világban uralkodó helyzetre”. 

Putyin bejelentette, hogy az Orosz Közvetlen Befektetési Alap és olasz partnere 1 milliárd dolláros (mintegy 278 milliárd forint) orosz-olasz alapot hoz létre a befektetések ösztönzésére egymás országaiban. Az olasz befektetések Oroszországban több mint 1,1 milliárd dollárt (körülbelül 305 milliárd forint), míg az orosz befektetések Olaszországban 2,3 milliárd dollárt (mintegy 610 milliárd forint) tesznek ki. 

Az orosz államfő kiemelte az orosz-olasz energetikai együttműködést, és arról is beszélt, hogy a Szuhoj orosz repülőgépgyár és olasz partnerei együtt fogják a nemzetközi piacon népszerűsíteni a Szuhoj-Superjet 100-as típust. Már 150 darabot megrendeltek tőlük. 

Ezt az utasszállító repülőgéptípust az orosz Szuhoj és az amerikai Boeing cég együtt fejlesztette ki. 2008-ban szállt fel az első gép. 2012-ben Indonéziában egy Szuhoj-Superjet bemutató repülés közben lezuhant, a fedélzetén tartózkodók életüket vesztették.


Legolvasottabb

1
Holttestet találtak a dunaújvárosi Kikötő-öbölben
2
A dunaújvárosi uszodában forgatott az Oscar-díjas Jennifer Lawrence
3
Feltörtek egy dunaújvárosi lángosost
4
Kikötő épül a Szalki-szigeten! A vidámpark területén kalandpark és teniszpályák lesznek!
5
Több helyen áramszünet lesz pénteken Dunaújvárosban!
Fűtési szezon
Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Előzzük meg a kéménytüzeket!
száguldó eladások / 24 perce
Jól fut a Jeep
A cég idén dupla annyi autót adott el, mint tavaly, és az új modellhez is nagy reményeket fűznek.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *id. TAMANKÓ FERENC* 86 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 22-én, pénteken 11 órakor lesz a daruszentmiklósi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *PRIBÉK LÁSZLÓNÉ* életének 64. évében elhunyt. Temetése 2017. szeptember 25-én 13 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VUKOV IRÉN* 88 éves korában megtért őseihez. Temetése 2017. szeptember 22-én 10 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
bundesliga / 46 perce
A veretlen a nyeretlent látja vendégül
Szerintetek? / 1 órája
Így parkoltok Ti, dunaújvárosiak!
Olvasó
régi idők sütije / 2 órája
Így csinálhat ellenállhatatlanul finom házi mignont
Rablódarázs / 2 órája
Darázstámadás az óvoda ellen
Pekarek János
közösségi élményt ad / 2 órája
Népmese-konferenciát rendeznek Pécsett és Eszéken
La liga / 2 órája
Zidane mindenkit nyugalomra int