Külföld

2014.02.22. 10:10

Ukrán válság - Timosenko beszédet tartott a Majdanon

A tüntetőket hősöknek nevezve a tiltakozások folytatására, valamint Viktor Janukovics elnök felelősségre vonására szólított fel Julija Timosenko volt ukrán kormányfő

Élő közvetítés:

 

22:05 - Timosenko hősöknek nevezte a tüntetőket, Janukovics felelősségre vonására szólított fel

A tüntetőket hősöknek nevezve a tiltakozások folytatására, valamint Viktor Janukovics elnök felelősségre vonására szólított fel Julija Timosenko volt ukrán kormányfő szombat este a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség téren.

Az ukrán ellenzék aznap szabadon engedett vezéralakja kerekes székben ülve szólt a Janukovics hatalomból való távozását követelő több tízezres tömeghez.

Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, az ellenzék vezéralakja beszél a kijevi Függetlenség téren 2014. február 22-én. (MTI Fotó: Beliczay László)

"Hősök vagytok, ti vagytok a legjobb dolog Ukrajnában" - mondta felfokozott hangvételű felszólalásában. A tüntetőket arra buzdította, hogy maradjanak a téren, és tartsanak ki a végsőkig. "Ha valaki azt mondja, hogy befejeztétek küldetéseteket, és hazautazhattok, s a többit majd mások folytatják helyettetek, ne higgyétek el egyetlen szavát sem! Addig, amíg végig nem viszitek az ügyeteket az utolsó lépésig, senkinek nincs joga elmenni innen. Azért, mert ti változtattatok meg mindet. Nem a politikusok, nem a képviselők és a nem a külvilág. Senki rajtatok kívül ezt nem tudta volna véghezvinni" - hangsúlyozta.

A politikus arra szólította fel a népet, hogy Viktor Janukovics elnököt és a környezetéhez tartozó embereket "hozzák a Majdanra".

Leszögezte, hogy a nép nem bocsátja meg a vérontást, és a felelősök a "legkegyetlenebb" büntetésben részesülnek majd.

"Évszázados szégyen lenne, ha megbocsátanánk nekik" - hangoztatta Timosenko.

Az ellenzéki politikus kijelentette: garantálja, hogy mindent tudni fog a kulisszák mögött folyó politikáról. "Kezeskedem azért, hogy senki ne áruljon el benneteket" - szögezte le.

Kijevbe érkezve a sajtónak adott első interjújában könnyes szemmel jelentette ki: "A legnagyobb boldogság számomra egy bűnözők nélküli, új Ukrajnába érkezni". Szavai szerint csak egy dologra vágyik, hogy az új vezetés, amelyet "a legjobb emberek, a legjobb hazafiak" vérük és életük árán segítenek hatalomra, semmilyen körülmények között ne ismételjék meg azt, amit a nép által megdöntött diktatórikus hatalom elkövetett.

"A legfontosabb, hogy méltóvá váljunk azoknak az emlékéhez, akik életüket áldozták" - jelentette ki Timosenko.

A volt kormányfő több mint két év után nyerte vissza szabadságát szombaton, miután a parlament határozatot hozott szabadlábra helyezéséről. Timosenkót 2011-ben ítélték el hét év börtönbüntetésre, azért mert miniszterelnökként Ukrajna számára a Janukovics-vezetés szerint előnytelen gázszerződést kötött Oroszországgal. Az ellenzék, valamint az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette azonban az ítéletet.

19:30 - Timosenko megérkezett Kijevbe

Megérkezett szombat este Kijevbe Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, aki néhány órával korábban nyerte vissza szabadságát.

A helyszíni jelentések szerint a repülőgép a kelet-ukrajnai Harkivból a kijevi Zsuljani repülőtéren landolt Timosenkóval a fedélzetén.

A politikus várhatóan beszédet mond a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén, ahol ennek hírére gyors ütemben kezdtek gyülekezni az emberek, és már türelmetlenül várják a börtönből szabadult ellenzéki vezetőt.

19:20 - Ukrán válság - Ellentmondásos hírek Janukovics hollétéről

Ellentmondásos hírek jelentek meg Viktor Janukovics hollétéről: az egyik ukrán televízió szombaton meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról adott hír, hogy az ukrán elnök Oroszországba repült, más források szerint viszont nem sikerült elhagynia az országot, a határőrök feltartóztatták és most Donyeckben van.

Olekszandr Turcsinov házelnök közben bejelentette, hogy a Donyeck megyei hatóságok az ukrán-orosz határon feltartóztatták Viktor Psonka leváltott főügyészt és Olekszandr Klimenko jövedéki és adóügyi minisztert, akik fegyveres testőrök kíséretében próbálták elhagyni Ukrajnát.

Az ukrán határszolgálat pedig megerősítette, hogy elhagyta az országot és Oroszországba távozott Viktor Janukovics elnök két hű embere, Mihail Dobkin, a harkivi adminisztráció vezetője, valamint Hennagyij Kernesz, a kelet-ukrajnai város polgármestere.

18:20 - Az ukrán parlament leváltotta Janukovicsot, május 25-re választást írt ki

Az ukrán parlament szombaton elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előrehozott választást írt ki május 25-re.

A 450 tagú törvényhozás a határozatot 328 támogató szavazattal fogadta el. A szavazáskor 334 képviselő tartózkodott az ülésteremben. A határozat kimondja, hogy "Viktor Janukovics önkényesen kivonta magát alkotmányos kötelezettségeinek teljesítése alól".

"Az állam nem függhet az elnök hangulatától, aki kivonta magát (feladatai teljesítéséből) és ismeretlen helyen tartózkodik" - hangoztatta Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott elnöke a határozat megszavazása előtt.

A parlament Valentin Nalivajcsenkót, az Ütés (UDAR) párt képviselőjét bízta meg az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), Volodimir Zamant pedig a védelmi minisztérium tevékenységének parlamenti felügyeletével. Utóbbi a héten mondott le vezérkari főnöki tisztéről, mert nem volt hajlandó teljesíteni Janukovics elnök utasítását arra, hogy a hadsereg kapcsolódjon be a belpolitikai válság rendezésébe.

A törvényhozás továbbá úgy döntött, hogy Oleh Mohnickijt, a Szabadság (Szvoboda) jogász végzettségű képviselőjét bízza meg a főügyészség felügyeletével. A törvényhozás a nap folyamán menesztette hivatalából Viktor Psonka főügyészt.

A képviselők állva, tapssal fogadták a szavazások eredményét, különösen nagy ovációt kapott Zaman volt vezérkari főnök, akit kétharmados többséggel választottak meg új posztjára.

A határozathozatalok után a házelnök szünetet rendelt el, vasárnap délelőtt folytatják a plenáris ülést.

Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott új házelnöke kifejtette, hogy mivel az elnök jóváhagyására is szükség lenne a kormányban, illetve az SZBU és főügyészség élén végrehajtott kádercserékhez, ezért jogi szempontból nem minisztereket és vezetőket nevezett ki a törvényhozás, hanem parlamenti megbízottakat az említett testületek munkájának ellenőrzésére. Turcsinovot a nap folyamán a kormány vezetésével is megbízta a parlament az új kabinet létrehozásáig.

Olekszandr Turcsinov elemzők szerint általában szervezőkészségével tűnt ki a politika szereplői közül. A 2012 őszén tartott parlamenti választásokon a Haza (Batykivcsina) párt kampányfőnöke volt. Aktív résztvevője volt a 2004-es "narancsos forradalomnak" és a tavaly novemberben indult "Evromajdannak" elnevezett kijevi, EU-párti és hatalomváltást követelő tiltakozó megmozdulásoknak is. Kedd éjjel a politikust meglőtték a Majdanon, a Függetlenség terén a tüntetés szétoszlatására irányult belügyi támadás közben.

Megfigyelők szerint a 2012-es parlamenti választások nyomán létrejött ukrán parlamentben még sohasem volt ennyire konstruktív és nyugodt légkörű az ülés. Ez köszönhető annak, hogy a de jure kormányzó Régiók Pártjának eddigi 210 fős frakciójából már 63 honatya vált ki. Velük együtt a Janukoviccsal szemben álló ellenzéknek jelenleg biztos többsége van a törvényhozásban.

17:40 - A Jobboldali Szektor őrizetbe vette a csapi vámparancsnokot Kárpátalján

Az ukrán rendőrséggel együttműködő Jobb Szektor (Pravij Szektor) tagjai szombaton Ungváron letartóztatták Szerhij Harcsenkót, a csapi vámhivatal parancsnokát, akit egy ideig oszlophoz bilincselve tartottak a Kárpátalja megyei kormányzósági épület előtt.

A Harcsenko őrizetbe vételéről szóló hírt megerősítették a csapi vámhivatal munkatársai. Kihallgatása során a korrupcióval és bűncselekmények elkövetésével gyanúsított hivatalnok beismerte, hogy korrupciós rendszert működtetett a vámon, és a Kárpátalján beszedett csúszópénzt Kijevbe továbbította – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A befolyásos kijevi családi kapcsolatokkal rendelkező Harcsenkóról az a hír terjedt el, hogy tavaly szeptember 16-án születésnapi ajándékként kapta meg a csapi vámhivatal országos szinten is fontos vezetői tisztségét Olekszandr Klimenko ukrán jövedéki és adóügyi minisztertől.

17:06 - Lavrov: az ukrán ellenzék nem tartja be a pénteken aláírt megállapodást

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter német, francia és lengyel kollégájával szombaton folytatott telefonbeszélgetésében súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az ukrán ellenzék nem teljesíti az ukrajnai politikai válság rendezéséről pénteken Viktor Janukovics elnökkel aláírt megállapodást.

"Az ellenzék nemcsak hogy nem teljesítette egyetlen kötelezettségét sem, de újabb követelésekkel áll elő. A fegyveres szélsőségesek és pogromisták vezette ellenzék cselekedetei közvetlen veszélyt jelentenek Ukrajna szuverenitására és alkotmányos berendezkedésére" - hangoztatta az orosz külügyminiszter. Felszólította Németországot, Lengyelországot és Franciaországot, hasson oda, hogy az ukrán ellenzék azonnal teljesítse a február 21-i megállapodást.

"Ideje felhagyni a nemzetközi közvélemény félrevezetésével és úgy tenni, mintha a mostani Majdan (a kijevi főtéren tüntetők) az ukrán nép érdekeit képviselné" -  vélte Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint "Walter Steinmeier német, Radoslaw Sikorski lengyel és Laurent Fabius francia külügyminiszter osztották az orosz fél aggodalmát és elismerték, hogy az ukrán ellenzék nem teljesítette a pénteki megállapodás rá háruló részét, valamint arra tettek ígéretet, hogy azonnal újabb lépéseket tesznek az elért egyezség végrehajtása érdekében".

Időközben Vlagyimir Lukin orosz ombudsman kijelentette, nem tervezi, hogy a közeljövőben visszatér Kijevbe. Az orosz parlament mellett működő emberi jogi biztos részt vett az ukrán elnöknek és az ellenzéki pártok vezetőinek csütörtökről péntekre virradóan zajló egyeztetésein, de nem írta alá az ennek eredményeként létrejött megállapodást.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor pénteken közölte, hogy  Oroszország érdekelt olyan kompromisszum keresésében, amely lehetővé teszi a vérontás késedelem nélküli megállítását és azt, hogy jogi mederbe tereljék a belpolitikai válság rendezését. Moszkva készen áll a jövőben is arra, hogy "az ukránok kérésére hozzájáruljon a helyzet normalizálásához"- hangoztatta az orosz külügy.

13:00 - Elkezdték a laktanyaostrom után megmaradt fegyverek begyűjtését Lembergben

Hatósági emberek és civil aktivisták szombaton Lembergben (Lviv) elkezdték a megmaradt fegyverek begyűjtését és biztonságba helyezését az ukrán belügyi csapatok helyi laktanyájában, amelyet szerda éjjel ostromoltak meg és gyújtottak fel tüntetők.

A nagyrész kiégett laktanyában reggel jelentek meg a rendőrség nyomozói és a népi önvédelmi alakulatok képviselői, hogy a tűzben szintén károsodott fegyverraktárból összegyűjtsék és biztonságos helyre vigyék az ott maradt harci eszközöket. A hatóság emberei a fegyvereket vasárnap sorszámaik alapján azonosítják és leltárba veszik – adta hírül a zaxid.net lembergi hírportál.

A jelentés szerint a belügyi laktanyában eredetileg 1,8 ezer lőfegyvert és 1,5 millió darab töltényt tároltak. A fegyverek nagy része megsemmisült a gyújtogatásban, amikor az objektumot 10 ezer tüntető rohanta meg.

A laktanya munkatársainak állítása szerint az ott tárolt fegyverek mindegyike számozva és kartotékolva volt. A harceszközök begyűjtésére és biztonságba helyezésére speciális bizottságot hoztak létre, amely kitiltotta az újságírókat a helyszínről.

A Lemberg egész területére kiterjedő szerda éjjeli zavargások során a tüntetők minden hatósági és rendvédelmi intézményt elfoglaltak, többet közülük felgyújtottak. A megmozdulásoknak nem volt halálos áldozata a városban.

11:30 - Az orosz államfő azonnali lépéseket sürgetett Obamától

Vlagyimir Putyin azonnali intézkedéseket sürgetett az ukrajnai helyzet stabilizálása érdekében a Barack Obama amerikai elnökkel telefonon folytatott beszélgetés során - közölte szombaton az orosz államfő sajtószolgálata.

A beszélgetést Washingtonból kezdeményezték. Az orosz és az amerikai elnök az ukrán államfő és az ellenzéki pártok vezetőinek politikai rendezésről szóló kijevi megállapodását követően, moszkvai idő szerint pénteken éjjel beszélt egymással.

Az orosz államfői hivatal közlése szerint Vlagyimir Putyin azt is hangsúlyozta a telefonbeszélgetés során Barack Obamának, hogy most "a radikális ellenzékkel való munkára kell összpontosítani", amely miatt szerinte az ukrajnai szembenállás rendkívül veszélyes határig jutott el.

Pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminisztert is felhívta telefonon Catherine Ashton, az Európa Unió külügyi főképviselője.

Az orosz külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy Lavrov határozottan elítélte az ukrán radikálisok tevékenységét és hasonló állásfoglalásra szólította fel az Európai Uniót és tagállamait, mondván "pontosan fejtsék ki álláspontjukat, miszerint a radikálisok fellépése elfogadhatatlan".

Catherine Ashton és Szergej Lavrov megegyezett abban, hogy folytatják az egyeztetéseket a helyzet rendezése érdekében Ukrajna függetlenségének és a törvényes ukrán hatalom jogosultságainak tiszteletben tartása mellett.

Az orosz külügyminisztérium ugyancsak pénteken reagált az ukrán államfő és az ellenzék kijevi megállapodására.

Annak ellenére, hogy az egyezséget nem írta alá a Kreml közvetítője, Oroszország érdekelt olyan kompromisszum keresésében, amely lehetővé teszi a vérontás késedelem nélküli megállítását és jogi mederbe visszaterelni a folyamatot. Moszkva készen áll a jövőben is arra, hogy "az ukránok kérésére hozzájáruljon a helyzet normalizálásához"- hangoztatták a közleményben.

A külügyminisztérium mindazonáltal arra is felszólított, hogy az ukrajnai válság rendezésében közvetítők tartsák tiszteletben az ország szuverenitását és a törvényes ukrán hatalom jogosultágait.

Az orosz külügyi nyilatkozat "a szélsőségesektől való kompromisszumok nélküli elhatárolódásra" is felszólította az ukrajnai válság szereplőit.

11:09 - Janukovics és a kormánytagok ismeretlen helyen, Kijev a tüntetők ellenőrzése alatt

A tüntetők szombatra virradóra teljes ellenőrzésük alá vonták egész Kijevet, beleértve a kormányzati negyed épületeit, a belügyi csapatok elhagyták a fővárost, és visszatértek laktanyáikban, miközben Viktor Janukovics államfő és egyes kormánytagok holléte nem ismert.

A belügyi csapatok parancsnoksága közleményében tájékoztatott szombaton arról, hogy a közrendre ügyelő katonák a parlamenti csütörtöki határozatával összhangban visszatértek laktanyáikba.

A kijevi tüntetők szombatra reggelre teljes ellenőrzésük alá vonták az egész fővárost, beleértve a kormányzati negyedet, a parlament, az elnöki és a miniszterelnöki hivatal, illetve a belügyminisztérium épületét is - közölte Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, a Majdan "ellenállási" parancsnoka. Parubij azt üzente a rendőröknek, hogy csatlakozhatnak a kormányzati negyedben járőröző ellenzékiekhez, mindnyájan átállhatnak a tiltakozók oldalára, de ki kell tűzniük világoskék-sárga szalagot (ezek az ukrán nemzeti lobogó színei).

Viktor Janukovics hollétével kapcsolatosan továbbra ellentmondásos hírek érkeznek. Az államfő péntek éjjel hagyta el Kijevet, állítólag azért, hogy Harkivban részt vegyen pártja délkelet-ukrajnai szervezeteinek kongresszusán. Míg a de jure kormányzó Régiók Pártjának egyes politikusai azt közölték, hogy Janukovics már Harkivban van, az ottani repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép. A biztonsági szolgálat egyik magas rangú illetékese azt mondta a Reutersnek, hogy Janukovics még Ukrajnában van, de nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan hol.

A Kijev melletti elnöki rezidencián mindenesetre nincs Janukovics, és egy ukrán tévécsatorna újságírói szabadon besétálhattak a hatalmas épületbe. A rezidencia őrei kalauzolták őket, és azt mondták, hogy bárki felkeresheti az elnöki rezidenciát, csak ne fosztogassanak.

Szombat délelőtt újra összeült az ukrán törvényhozás, de a kormányzó Régiók Pártjának 185 képviselője közül csak 23-an vannak jelen az ülésteremben. A parlamenti ülést azzal nyitotta meg Ruszlan Kosulinszkij parlamenti alelnök, hogy betegségére és gyógykezelésre hivatkozva benyújtotta lemondását Volodimir Ribak házelnök és Igor Kaletnik alelnök.

Olekszandar Turcsinov, az ellenzéki Haza párt egyik képviselője bejelentette, hogy az ukrán kormány tagjainak többsége elhagyta munkahelyét és ismeretlen helyre távozott, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás. Ilyen körülmények között szerinte a parlamentnek kötelessége átvállalnia a teljes felelősséget az ország helyzetérért, azonnali hatállyal hozzá kell látnia a hatalmi jogkörök gyakorlásához. Turcsinov arra tett javaslatot, hogy a parlament nevezzen ki ügyvezető kormányfőt és belügyminisztert.

A Vitalij Klicsko vezette ellenzéki Ütés (UDAR) párt Viktor Janukovics lemondását követelő határozati javaslatot terjesztett parlament elé. Klicsko azt hangoztatta a törvényhozás rendkívüli ülésén, hogy az ukránok számára az egyetlen lehetőség az előrehozott elnökválasztás megrendezése május 25-ig. "Ma (Janukovics) elhagyta Kijevet. Ukránok millió számára az egyetlen lehetőség az előre hozott elnökválasztás" - hangoztatta az Udar elnöke.

Olyan hírek kaptak lábra Kijevben, hogy Fehéroroszországba szökött Vitalij Zaharcsenko leváltott ukrán ügyvezető belügyminiszter. Tetjana Mokridi ellenzéki aktivista is erről tájékoztatott a Facebook közösségi portálon, és előzőleg Andrij Parubij is azt mondta: olyan információi vannak, hogy a belügyminiszter kísérletet tesz az ország elhagyására. Az ukrán parlament pénteken mentette fel Zaharcsenkót azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Az ügyvezető belügyminiszter túllépte hatáskörét, törvénytelen, alkotmányellenes parancsokat adott, amelyek emberek halálához vezettek.

Hennagyij Moszkalj, a parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője közölte, hogy egy krimi különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal. A kommandós egységet szerinte személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre, és ezt tanúsító bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába. Az osztag az ukrán belügyi csapatok krimi igazgatóságának alárendeltségében áll, és Szerhij Aszavaljuk ezredes a parancsnoka. A kommandó fegyvereseiről videofelvételeket készítettek újságírók, és felvették a rendőrségi rádiófrekvencián elhangzott beszélgetéseiket is. A belügyi csapatok parancsnoksága 80 darab angol gyártmányú mesterlövész-fegyvert szerzett be az osztagnak - közölte Moszkalj, aki arra kérte az ukrán főügyészt, hogy indítson nyomozást az ügyben.

10:20 - Megerősítette a fegyverraktárak védelmét Kárpátalján a hadsereg

Megerősítették a fegyverraktárak védelmét az ukrán hadsereg Kárpátalján állomásozó egységei, de a csapatok semmilyen mozgást nem végeznek – nyilatkozta Ivan Vaszilcjun ezredes, a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap szombaton megjelent számának.

Az ezredes cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint mozgósítanák a hadsereg Kárpátalján állomásozó egységeit. Közölte: minden a megszokott rendben, a terveknek megfelelően zajlik, nem lépett életbe semmilyen rendkívüli parancs, de megerősítették a fegyverraktárak védelmét.

Arra a hírre reagálva, hogy Kárpátalján többen katonai behívót kaptak, a parancsnok kifejtette: ebben nincs semmi rendkívüli, hiszen az ukrán hadügyminisztérium a sorkatonai szolgálat megszüntetését – az előzetes tervekkel szemben – még a múlt év októberében 2017-re halasztotta. De csak azokat a fiatalokat sorozzák be, akik megfelelnek az utóbbi időben megszigorított minden követelménynek, és vállalkoznak a szolgálatra – emlékeztetett a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka.

10:08 - A kormány tagjai ismeretlen helyre távoztak, csak a parlament legitim

Az ukrán kormány tagjainak többsége elhagyta munkahelyét és ismeretlen helyre távozott, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás - jelentette be szombaton a parlamentben az ellenzéki Haza párt egyik képviselője.

Olekszandar Turcsinov szerint ilyen körülmények között a parlamentnek kötelessége átvállalnia a teljes felelősséget az ország helyzetérért, azonnali hatállyal hozzá kell látnia a hatalmi jogkörök gyakorlásához. Turcsinov arra tett javaslatot, hogy a parlament nevezzen ki ügyvezető kormányfőt és belügyminisztert.

Közben indoklás nélkül benyújtotta lemondását Igor Kaletnik parlamenti alelnök - ezt a törvényhozás másik alelnöke,

Ruszlan Kosulinszkij jelentette be. Előzőleg arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy betegsége és gyógykezelése miatt lemondott Volodimir Ribak házelnök is.

A leváltott belügyminiszter állítólag Fehéroroszországba szökött

Fehéroroszországba szökött állítólag Vitalij Zaharcsenko leváltott ukrán ügyvezető belügyminiszter - jelentette szombat reggel az UNIAN ukrán hírügynökség.

Zaharcsenko szökéséről Tetjana Mokridi ellenzéki aktivista tájékoztatott a Facebook közösségi portálon. Előzőleg Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, a Majdan "ellenállási" parancsnoka is azt mondta: olyan információi vannak, hogy a belügyminiszter kísérletet tesz az ország elhagyására. Az ukrán parlament pénteken mentette fel Zaharcsenkót azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Az ügyvezető belügyminiszter túllépte hatáskörét, törvénytelen, alkotmányellenes parancsokat adott, amelyek emberek halálához vezettek.

08:52 - Egy különleges krimi belügyi osztag orvlövészei lőhettek a tüntetőkre

Egy krimi különleges belügyi osztag orvlövészei gyanúsíthatók a kijevi tüntetők elleni orvtámadásokkal; a kommandós egységet személyesen Sztaniszlav Suljak, az ukrán belügyi alakulatok parancsnoka hozta létre - közölte Hennagyij Moszkalj, a parlament szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó bizottságának helyettes vezetője, akit szombaton idézett az UNIAN hírügynökség.

Moszkalj szerint erről szóló bizonyítékok kerültek a rendvédelmi szervek kijevi jogsértéseit vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság birtokába. Az osztag az ukrán belügyi csapatok krimi igazgatóságának alárendeltségében áll, és Szerhij Aszavaljuk ezredes a parancsnoka. A kommandó fegyvereseiről videofelvételeket készítettek újságírók, és felvették a rendőrségi rádiófrekvencián elhangzott beszélgetéseiket is.

A belügyi csapatok parancsnoksága 80 darab angol gyártmányú mesterlövész-fegyvert szerzett be az osztagnak - közölte Moszkalj, aki arra kérte az ukrán főügyészt, hogy indítson nyomozást az ügyben.

06:51 - A tüntetők teljes ellenőrzése alatt a kijevi kormányzati negyed

A kijevi tüntetők szombatra virradóra teljes ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet, a parlament, az elnöki és a miniszterelnöki hivatal, illetve a belügyminisztérium épületét is - közölte Andrij Parubij, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, a Majdan "ellenállási" parancsnoka.

Az UNIAN hírügynökség szerint Parubij a kijevi központi téren elhelyezett emelvényről tájékoztatta a tüntetőket arról, hogy mely ellenzéki csoport melyik kormányzati épület "védelmét" látja el. Bejelentette azt is, hogy mostantól a tüntetők ellenőrzése alá vonják az egész fővárost.

Parubij azt üzente a rendőröknek, hogy csatlakozhatnak a kormányzati negyedben járőröző ellenzékiekhez, mindnyájan átállhatnak a tiltakozók oldalára, de ki kell tűzniük világoskék-sárga szalagot (ezek az ukrán nemzeti lobogó színei).

01:30 - Obama és Putyin egyetért a megállapodás gyors életbe léptetésének fontosságában

Konstruktívnak nevezte az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú illetékese pénteken Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrán válság megoldásáról Kijevben született megállapodás után lefolytatott telefonos megbeszélését.

A közlés szerint a két vezető egyetértett abban, hogy a megállapodásnak - amely egyebek között előre hozott elnökválasztásról és nemzeti egységkormány megalakításáról szól - a lehető legrövidebb időn belül életbe kell lépnie.

"Egyetértettek abban, hogy a ma elért megállapodást gyorsan végre kell hajtani, hogy fontos minden felet az erőszaktól való tartózkodásra bátorítani, és hogy reális lehetőség van a békés végkifejletre" - jelentette ki a névtelenül nyilatkozó amerikai diplomata, aki telekonferencián tájékoztatta az újságírókat az amerikai és az orosz elnök kapcsolatfelvételéről.

A tájékoztatást az amerikai elnöki hivatal is megerősítette. A Fehér Ház közleménye szerint a két elnök amellett, hogy szükség van a politikai megállapodás mielőbbi végrehajtására, a gazdasági helyzet stabilizálásának és a szükséges reformok bevezetésének fontosságában is egyetértett, valamint abban is, hogy a jövőben minden félnek tartózkodnia kell a további erőszaktól.

A telefonbeszélgetésről beszámoló külügyi illetékes szerint Putyin kijelentette Obamának, hogy Oroszország be kíván kapcsolódni a megállapodás megvalósításába, és hangsúlyozta az ukrán gazdaság stabilizálásának fontosságát.

A nap folyamán korábban a Fehér Ház üdvözölte az ukrán elnök és az ellenzék vezetői között létrejött megállapodást és segítséget ajánlott fel annak végrehajtásához, ugyanakkor jelezte, hogy az erőszakcselekmények elrendelőit felelősségre kell vonni, Washington pedig szükség esetén kész további szankciók bevezetésére.

"Ma arra összpontosítunk, hogy európai partnereinkkel, valamint az ukrán kormánnyal és ellenzékkel együttműködve biztosítsuk a megállapodás végrehajtását" - jelentette ki Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

A korábbi napok többszöri meddő kísérletei után Chuck Hagel amerikai védelmi miniszternek pénteken végre sikerült telefonon beszélnie ukrán kollégájával, Pavlo Lebegyevvel. A Pentagon közlése szerint Hagel méltatta, hogy Ukrajna távol tartotta hadseregét a politikai válságtól és hangsúlyozta, hogy az önmegtartóztatás továbbra is fontos.

Lebegyev elmondta Hagelnek, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban a védelmi létesítmények és felszerelés védelmére összpontosítottak. John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője szerint az ukrán védelmi miniszter nagyrabecsülését fejezte ki az iránt, hogy az Egyesült Államok szerepet vállalt a válság megoldására irányuló tárgyalásokban.

A Fehér Ház közlése szerint az amerikai és az orosz elnök Szíriáról is szót ejtett, így az ottani fegyveres konfliktus politikai rendezésének előmozdításáról, a humanitárius válsággal kapcsolatos aggályokról, illetve arról is, hogy szükség lenne egy erős határozatra az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Szóba került az is, hogy Bassár el-Aszad rezsimjének tartania kell magát a vegyi fegyverek megsemmisítésére vonatkozó kötelezettségvállalásához.

A két elnök érintette az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokat és az azokhoz kapcsolódó amerikai-orosz együttműködést is.

A Fehér Ház közleménye szerint Obama mindemellett gratulált Putyinnak a szocsi olimpiai játékok megrendezéséért.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A pénteki események

Ukrajna a totális káosz útján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!