Külföld

2015.02.06. 08:29

Ukrán válság - Megkezdődött a polgári lakosság kimenekítése Debalcevéből

Megkezdődött a polgári lakosság kimenekítése péntek reggel a kelet-ukrajnai Debalcevéből, amely súlyos harcok színtere volt az elmúlt napokban.

Zorjan Skirjak, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Facebook-oldalán közölte, hogy létrejött a humanitárius folyosó, és megkezdődött a civil lakosság kimenekítése a városból - jelentette az UNIAN hírügynökség.

Eduard Baszurin, a "donyecki népköztársaság" fegyveres erőinek parancsnoksága csütörtök éjjel ajánlott fel Debalceve térségére vonatkozóan fegyvernyugvást az ukrán fegyveres erőknek, hogy a város lakói elhagyhassák az ostromlott települést. Az ukrán fél elfogadta a javaslatot. A tűzszünetnek péntek reggel, helyi idő szerint 9 órakor kellett életben lépnie a donyeckiek javaslata szerint. 

A 45 ezer fős Debalceve és környéke mélyen beékelődik az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló területbe, rajta vezet át a két megyeszékhelyet, Donyecket és Luhanszkot összekötő két országút egyike, emellett fontos vasúti csomópont is, ezért stratégiai jelentőségű. A szakadárok hadművelete Debalceve és a környékbeli városok visszafoglalására egy hete kezdődött, a donyeckiek dél felől, a luhanszkiak északról támadták az ukrán haderőt, és megpróbálták körülzárni az ott állomásozó több ezer ukrán katonát és gárdistát.

Az elmúlt napokban az ENSZ, az EBESZ és az Európai Unió vezetői is megkongatták a vészharangot a kelet-ukrajnai Debalcevében rekedt civil lakosság sorsa miatt, azonnali tűzszünetre szólították fel a szembenálló feleket, hogy ki lehessen menekíteni őket a háborús övezetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!