Külföld

2014.07.22. 13:17

Ukrán válság - Jóváhagyta a részleges katonai mozgósítást az ukrán parlament

Az ukrán parlament jóváhagyta kedden az újabb részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet.

A mozgósítást a határozat életbe lépését követően, 45 napos időszakban hajtják végre.

A parlament törvénymódosítást fogadott el, amelyben felemelte a tartalékos tisztek hadkötelezettségségének maximális életkorát az eddigi 50 évről az altiszteknél 60, a főtiszteknél 65 évre.

Vita közben ismét verekedés tört ki az ülésteremben a Viktor Janukovics posztjáról eltávolított volt államfő hivatali idejében kormányzó Régiók Pártja és a jelenleg kormányon lévő nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt képviselői között.

Mikola Levcsenko, a Régiók Pártjának képviselője felszólalásában kijelentette, hogy kudarcba fulladt Petro Porosenko elnök kelet-ukrajnai béketerve. Olekszandr Turcsinov házelnök megvonta tőle a szót, ami dulakodást váltott ki a honatya frakciótársai és a "szvobodás" képviselők között. Ezután a házelnök megszavaztatta, hogy távolítsák el Levcsenkót az ülésteremből. A javaslatot a jelen lévő képviselők többsége elfogadta.

A parlament keddi ülésén a maláj repülőgép lezuhanásával összefüggésben nyilatkozatban szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy nyilvánítsa terrorszervezetekké a donyecki és a luhanszki szakadárok "népköztársaságait", valamint nyújtson segítséget - beleértve a haditechnológiait is - Ukrajnának a terrorizmus elleni küzdelemben.

A képviselők kedden törvénymódosítást fogadtak el, amely lehetővé teszi a kommunista párt képviselőcsoportjának feloszlatását. Az indítványt ötödik nekifutásra szavazta meg a parlament, a 450 fős törvényhozás 230 képviselőjének támogatásával.

A módosítás értelmében a házelnök bejelentheti egy frakció feloszlását, ha tagjainak száma a meghatározott minimum alá csökken. A szabályok szerint a minimális létszám a parlamenti ciklus kezdetekor meglévő legkisebb frakció tagjainak száma. A jelenlegi összetételű törvényhozásban a kommunistáké volt a legkisebb létszámú frakció, amelyből mostanáig több képviselő kilépett. Turcsinov közölte, hogy miután az államfő aláírta a törvényt, bejelenti a kommunista frakció feloszlását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!