Külföld

2015.02.05. 12:19

Ukrán válság - Hollande és Merkel csütörtökön Kijevbe, pénteken Moszkvába látogat

Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy Angela Merkel német kancellárral együtt csütörtök délután Kijevbe látogat, pénteken pedig Moszkvába utazik tovább, hogy javaslatot tegyen a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére. Az államfő mindazonáltal arra is figyelmeztetett, hogy a diplomáciai megoldást "nem lehet a végtelenségig húzni".

"Úgy döntöttem, hogy Angela Merkellel ma délután Kijevbe utazom, hogy olyan új javaslatot tegyünk a konfliktus rendezésére, amely Ukrajna területi integritásán alapul. Petro Porosenko ukrán elnökkel tárgyalunk ma, pénteken pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel" - mondta Hollande a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón.


"Ukrajnában háború van. Nehézfegyvereket használnak, civilek halnak meg minden nap. Néhány hónap alatt egy nézeteltérésből konfliktus lett, a konfliktusból pedig háború" - hangsúlyozta Hollande, emlékeztetve arra, hogy Franciaország és Németország hónapok óta kezdeményezéseket próbál tenni a politikai megoldásra.

"Angela Merkellel nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt hónapban, többször telefonáltunk (Kijevbe és Moszkvába), személyesen is beszéltünk mindenkivel, de az előrelépések nem győzték meg azokat, akik az erőpróbát támogatják, s jóllehet a számos szankciónak volt hatása, nem szűntette meg az ellenségeskedést" - fogalmazott a francia elnök.

"Az idő sürget és nem akarom, hogy azt lehessen mondani, hogy Franciaország és Németország együtt nem tett meg mindent a béke megőrzése érdekében. Angela Merkellel úgy tekintjük, hogy kiemelt felelősségünk van. Németországnak azért, mert erős gazdasági kapcsolatok fűzik Kelet-Európához és Oroszországhoz. Franciaország pedig olyan nagy európai nemzet, amelynek történelmi, politikai és gazdasági kapcsolatai vannak Oroszországgal" - tette hozzá Hollande.

Jelezte, hogy Franciaország "el akarja kerülni a háborút, nem nyit vitát az Ukrajnának történő fegyverszállításról", hanem inkább személyesen tesz újabb kezdeményezést. A diplomáciai megoldás "azonban nem húzható a végtelenségig" - vélte a francia államfő.
A kelet-ukrajnai konfliktusban az elmúlt kilenc hónapban több mint 5300-an vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!