11°
10°

Ukrán válság – Éppen csak megkapta az új kormány a parlament jóváhagyását, botrányos jelenetek

Éppen csak megkapta elsőre az ukrán parlament jóváhagyását az új kormány összetételéről szóló előterjesztés a törvényhozás keddi ülésén: a 450 fős testület mindössze 229 tagja támogatta, miközben a többségi koalíciónak több mint kétharmadnyi szavazata, 302 képviselője van.

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

A javaslat ellen 16-an szavaztak, 9-en tartózkodtak és 129-en nem szavaztak. A voksolás után a képviselők egy része “szégyent” kiabált, és a posztjáról eltávolított volt elnök, Viktor Janukovics híveiből álló Ellenzéki Blokk képviselői kivonultak az ülésteremből. Egyetlen támogató szavazatot sem kapott az előterjesztés az Ellenzéki Blokktól, valamint a kormánykoalícióhoz tartozó Önsegítés (Szamopomics) párttól.

Még aznap este második, azaz végleges szavazásra is bocsátotta a házelnök a javaslatot. Ekkor már 288 támogatószavazatot kapott.
Előzőleg külön szavazással a parlament meghagyta tisztségében Pavlo Klimkin külügy- és Sztepan Poltorak védelmi minisztert, előbbit 351, utóbbit 347 szavazattal.

Az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök által a parlament elé terjesztett új kormány tagjai között van három külföldi is: a pénzügyminiszternek előterjesztett Natalja Jareszko amerikai, a gazdasági tárca élére javasolt Ajvarasz Abramavicsusz (Aivaras Abromavicius) litván, a leendő egészségügyi miniszter, Alekszandr Kvitasvili pedig grúz állampolgárságú. Petro Porosenko ukrán elnök kedden rendelkezett arról, hogy mindhárman kapják meg az ukrán állampolgárságot. Az államfő hangsúlyozta, hogy mindhárman nemzetközileg elismertek saját szakterületükön, és az ukrajnai reformok sikeres véghezvitele érdekében az országnak a korrupció elleni küzdelem, a pénzügyi tervezés és a válságkezelés nemzetközi gyakorlatát jól ismerő, szakértő miniszterekre van szüksége.

Az új kormány összetételéről szóló szavazások alatt Porosenko elnök jelen volt a parlamenti ülésen. A döntéseket megelőző beszédében a képviselők előtt bejelentette, hogy rendeletet ír alá, amely alapján azok az oroszok, fehéroroszok és más külföldiek megkapják az ukrán állampolgárságot, akik a keleti országrészben “Ukrajna dicsőségéért és függetlenségéért harcolnak fegyverrel a kezükben Moszkva agressziójával szemben”.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy az ukrán állampolgárok számára vízummentességet biztosít az Európai Unió már a jövő májusi rigai csúcsértekezletén.

Az új kormány összetételéről elfogadott határozati javaslat alapján a külügy- és a védelmi minisztereken kívül a leköszönő kabinet több tagja is megőrzi posztját. Eszerint a miniszterelnök Arszen Avakovot javasolta ismét a belügyi tárca élére, Szerhij Kvitet oktatási, Pavlo Petrenkót pedig igazságügyi miniszternek. Jurij Prodan eddigi energetikai miniszter helyére azonban helyettesét, Volodimir Demcsisinát terjesztette a parlament elé.

Jacenyuk miniszterelnök maga és kormánya nevében letette az esküt, amivel az új kabinet hivatalosan megkezdte feladatai ellátását.


Legolvasottabb

1
Baleset történt a 6-os úton Rácalmás felé!
2
Jelentkezzen, ha látta a balesetet!
3
Baleset történt a Vasmű úton!
4
Lángra kapott egy hétvégi ház Dunaújvárosban!
5
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
könnyű és finom
Készítsen kímélő ebédet!
Tanítványaimnak ajánlom / 9 perce
Történelmet írt Magyarország! Hogy legyen miért büszkének lennünk
„Ez az írást óvárosi, szórádos diákjaimnak ajánlom, akik 1966-ban végezték a 8. osztályt. Ők kértek arra, írjam meg 1956. október 23-ától átélt eseményeimet.”
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *VARGA MÁRIA* *(a 2. körzet volt körzeti nővére)* 69 éves korában elhunyt. Szűk körben búcsúzunk tőle.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VIDA JÁNOSNÉ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 26-án 15 órakor lesz a katolikus templom altemplomában. A gyászoló család
sokan várták / 19 perce
Keddtől ingyenes lesz a mobilok hálózatfüggetlenítése
volvo v90 / 1 órája
Íme, a korszakváltó kombi
SEBESSÉGELLENŐRZÉS / 2 órája
Itt számíthat traffipaxra hétfőn Fejér megyében
police.hu
Forma-1 – Egyesült Államok Nagydíja / 9 órája
Hamilton nyert, világbajnok a Mercedes
nagy váltás / 10 órája
Usain Bolt komolyan gondolja, hogy futballista lesz
Nemzeti ünnep / 11 órája
Szabadságvágyról, hazaszeretetről szóltak a megemlékezéseken