Külföld

2015.02.13. 17:10

Ukrán válság - Egymillió "belső menekült"

Kijevi hivatalos adatok szerint csaknem egymillióra tehető Ukrajnában a "belső menekültek" száma, de vélhetően ennél többen hagyták el otthonukat az ország keleti részén dúló háború miatt - írta pénteki jelentésében az amerikai Brookings Intézet.

Az ukrán kormányzati statisztika szerint február elejéig 980 ezer ember regisztráltatta magát belső menekültként. A harcok elől menekülők egy része szervezett evakuálási akciókban, másik részük spontán módon hagyja maga mögött addigi életét.

Az ukrán adatok szerint a menekültek 61 százaléka nyugdíjas, 12 százaléka gyerek és 4 százaléka fogyatékkal élő. A Brookings ezt az arányt hamisnak tartja, mivel Ukrajna népességének csak 16 százaléka tartozik a 65 évesnél idősebb korosztályhoz. Az ENSZ egy menekültügyi szakértője rámutatott: a nyugdíjasok szinte kizárólag azért regisztrálják magukat menekültként, hogy hozzájussanak nyugdíjukhoz.

A Brookings szerint a belső menekülteken kívül 600 ezerre tehető azoknak a száma, akik külföldön, szomszédos országokban - nyilván főleg Oroszországban - kerestek menedéket.

A washingtoni kutatóintézet felhívta a figyelmet arra, hogy Kelet-Ukrajnában a kórházakat, iskolákat és lakóövezeteket is rendszeresen ágyúzzák.

Az ukrán kormány ugyanakkor tett lépéseket a menekültkérdés megoldása irányában: törvényt fogadtak el a belső menekültekről és megkezdték azoknak a koordinációs intézményeknek a felállítását, amelyek összehangolják a munkát a nemzetközi segélyszervezetekkel.

A Brookings értékelése szerint az ukrajnai menekültkérdést nem lehet túlbecsülni. A helyi hatóságok melegen fogadják a sokszor ingóságok nélkül érkező menekülteket, de a rájuk nehezedő nyomás óriási, hatalmas feladatot jelent a tél közepén az, hogy meleg ruhát és szállást biztosítsanak a menekülőknek.

Egy ukrajnai emberi jogi szervezet képviselője arról beszélt, hogy évekkel ezelőtt mindössze néhány ezer  menekültről lehetett beszélni Ukrajnában, senki nem tudta volna elképzelni, hogy számuk akár félmillió fölé emelkedhet.

A Brookings szerint azok még szerencsésnek is mondhatók, akik biztonságosabb körzetekbe tudtak menekülni, sokan ugyanis nem tudják elhagyni otthonukat a folyamatos tüzérségi támadások, utcai harcok miatt. Az Európa Tanács becslése szerint több mint kétmillióan lehetnek így a szakadárok által ellenőrzött térségekben. Az amerikai kutatóintézet szerint a háborús viszály folytatódása, a lakóépületek és az infrastruktúra kiterjedt pusztulása miatt Ukrajnának hosszú távon kell számolnia a menekültkérdéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!