Külföld

2015.02.10. 14:55

Ukrán válság - A Kreml szerint a szankciók és az esetleges fegyverszállítások teszik ingataggá a helyzetet

A Kreml szerint az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás és a kilátásba helyezett fegyverszállítások teszik ingataggá a helyzetet Ukrajnában.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Erről az orosz elnök szóvivője beszélt kedden az RSZN állami rádiónak. Dmitrij Peszkov az amerikai elnöknek arra a washingtoni kijelentésére reagált, hogy Oroszország politikai és gazdasági elszigeteltsége erősödni fog, amennyiben Moszkva nem változtat Ukrajna-politikáján.

Barack Obama hétfőn Angela Merkel német kancellárral tárgyalt az ukrajnai helyzetről Washingtonban. 

Peszkov, a Kreml befolyásos tisztviselője azt mondta, hogy "az Oroszországi Föderáció az az ország, amely valóban érdekelt ennek a válságnak a rendezésében. Az ettől eltérő lépések - a szankciós rendszer erősítésére, az elszigetelésre, valamint a fegyverszállításra irányuló tervek - sajnálatos módon épp ellenkezőleg, az ukrajnai helyzet megingatására irányulnak".

Peszkov azt hangoztatta, országa mindent elkövet, hogy segítsen ezt a "szörnyű válságot" rendezni.

Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára kedden Moszkvában közölte, hogy Oroszország még akkor is folytatja a diplomáciai erőfeszítéseket a válság megoldására, ha az Egyesült Államok megkezdi a fegyverszállítást Ukrajnába. Szerinte ez csak újabb bizonyítéka lenne annak, hogy Washington közvetlen résztvevője az ukrajnai konfliktusnak. 

Az orosz tisztviselő a Rosszijszkaja Gazeta című napilapnak nyilatkozva azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy számára Ukrajna önmagában nem érdekes, hanem az a célja, hogy meggyengítse Oroszország pozícióit. "Az amerikaiak bele akarják rángatni az Oroszországi Föderációt egy államközi katonai konfliktusba, az ukrajnai események révén hatalomváltást akarnak elérni, s végül feldarabolni országunkat". Nyikolaj Patrusev a szerdán Minszkben tervezett német-francia-orosz-ukrán állami vezetői találkozóra időzítve nyilatkozott az orosz kormánylapnak. 

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Oroszország több régiójában, valamint a tavaly március végére Ukrajnától elcsatolt Krímben is hadgyakorlatok kezdődtek. A félszigeten az orosz fekete-tengeri hadiflotta parti őrségéből létrehozott egységek a hegyekben gyakorlatoznak. 600 katonát és 50 haditechnikai eszközt vontak be a gyakorlatba - mondta el Vjacseszav Truhacsov első osztályú kapitány.

Oroszország déli katonai körzetében mintegy 2000 katonai felderítő és "speciális alegységhez" tartozó katona kezdett hadgyakorlatot. Itt több mint 200 haditechnikai eszközt és más, speciális harci technikát vontak be a manőverekbe - közölték a körzet sajtószolgálatánál az Interfax hírügynökséggel. A felderítők gyakorlata egy hónapon keresztül tart majd a dél-oroszországi Volgográdi területen, és az észak-kaukázusi köztársaságokkal is határos Sztavropoli határvidéken, az utóbbi szomszédságban lévő Adigeföldön, valamint az Oroszországi Föderációhoz tartozó észak-kaukázusi Csecsenföldön, Dagesztánban, Karacsaj-és Cserkeszföldön, valamint Észak-Oszétiában.

Az oroszországi keleti katonai körzetben, az Amuri területen az Iszkander-M típusú (NATO-kódja: SS-26 Stone) rövid hatótávolságú (500 km) hadműveleti-harcászati rakétarendszerekkel kezdődött gyakorlat - tájékoztatott Alekszandr Gorgyejev, a körzet sajtóosztályának vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!