Külföld

2014.07.28. 11:13

Ukrán válság - A hadsereg elfoglalt egy stratégiai jelentőségű települést Kelet-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg elfoglalta a fekvése miatt stratégiai fontosságú Szaur-Mohila települést Kelet-Ukrajnában. Erről Viktor Muzsenko altábornagy, vezérkari főnök tett jelentést Petro Porosenko államfőnek az elnöki sajtószolgálat hétfői közlése szerint.

A település egy magaslaton fekszik Donyeck és Luhanszk megye, valamint az oroszországi rosztovi terület határán. A településről a szakadárok rendszeresen lőtték az ukrán katonák állásait, illetve több lakott területet, beleértve az orosz határnál lévő Marinyivka települést. 
Porosenko elnök kifejezte meggyőződését, hogy az ukrán fegyveres erők becsülettel végrehajtják feladatukat, és a "felszabadított területeken" hamarosan újra béke lesz.

Donyeck városában az éjjel három civil vesztette életét és öt sérült meg a napok óta csaknem szünet nélkül folyó tűzharcokban a szakadárok és a "terrorellenes" erők között.      

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján közölte,hogy Donyeck megye keleti részén, Luhanzsk megye határánál az ukrán katonák behatoltak Sahtarszk, Torez és Lutihine településekre, valamint felszabadították Debalcevét. Megerősítették továbbá állásaikat Horlivkánál, ahol napok óta heves harcok dúlnak. A település elfoglalása kulcsfontosságú a megyeközpont, Donyeck városának megközelítése szempontjából. Heves harcok folynak Pervomajsdzk és Sznizsne "felszabadításáért" is.

A szóvivő elmondta, hogy a szakadárok felrobbantottak Horlivkánál egy autóhidat és egy vasúti sínpályát. Egy nap alatt 24 támadás érte a katonák állásait a térségben, Luhanszk, Novij Szvit, Marinyivka, Amvroszijivka, Komiszarivka és Prodorozsne településeknél. 

Közben Dmitro Timcsuk katonai szakértő Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Donyeck megye északi részén, a már "felszabadított" Szlovjanszkba és Kramatorszkba visszaszivárognak a szeparatisták "békés lakóknak álcázva magukat". A terrorellenes művelet sajtóközpontja előző nap adta hírül, hogy szakadár fegyveresektől megtisztított településekre kezdenek visszatérni a harcok miatt elmenekült lakók, a városokban folyamatban van az áramszolgáltatás, a gáz- és a vezetékes vízellátás helyreállítása, kinyitnak a boltok és a patikák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!