Külföld

2014.12.02. 16:06

Ukrán válság - A donyecki szakadárok is tűzszünetet ígérnek

A luhanszkiak után a donyecki szakadárok is azt ígérik, hogy a tűzszünet érdekében hátrébb vonják nehéztüzérségüket az általuk megszállt és az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatti terület között húzódó "frontvonalról".

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Andrij Purgin, az oroszbarát szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaságának" egyik vezetője kedden újságírók előtt kijelentette, hogy reményei szerint december 9-10-ig sikerül olyan "eredményt" elérniük, aminek köszönhetően "megkezdhetik nehézfegyvereik visszavonását".

Ezt megelőzően az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői missziójának közlése szerint a luhanszki szeparatisták képviselői állapodtak meg tűzszünetben az ukrán fegyveres erők képviselőivel. Az egyezség szerint - amely orosz és EBESZ-es közvetítéssel született november 29-én - a fegyvernyugvásnak december 5-én kell életbe lépnie a Luhanszk megyében lévő "frontvonal" mentén, a nehézfegyvereket pedig a szemben álló felek december 6-tól kezdik kivonni a korábbi tárgyalásokon kijelölt ütközőzónából.

Szeptember 5-én Minszkben tűzszünetről szóló egyezséget kötöttek a kelet-ukrajnai konfliktusban szemben álló felek Moszkva és az EBESZ képviselőinek jelenlétében. Ezt követően szeptember 19-én, a következő minszki találkozón jegyzőkönyvet írtak alá, amelyben egyebek mellett az szerepelt, hogy a fegyvernyugvás teljesülése érdekében a szemben álló felek legalább 15-15 kilométerrel hátrébb vonják vissza nagy kaliberű fegyvereiket, így alakítva ki egy 30 kilométer széles ütközőövezetet az általuk ellenőrzött területek között.

A megállapodások ellenére viszont továbbra sem csitultak el a harcok a térségben, és az ütközőzóna sem jött létre. Kijevi közlések és helyszíni jelentések szerint a szakadárok folyamatosan támadják az ukrán állásokat. Kijev több ízben hangsúlyozta, hogy egyoldalúan tartja magát a szeptember 5-i tűzszüneti megállapodáshoz, az ukrán katonák csak védekezésből lőnek vissza. A kormányerők azóta nem foglaltak vissza egyetlen települést sem a szakadároktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!