Külföld

2008.10.01. 10:53

Kiosztották az Alternatív Nobel-díjakat

<b>Svédország</b> - Az idei év Alternatív Nobel-díjait egy német nőgyógyász, egy szomáliai női jogi aktivista, egy amerikai újságíró, és egy indiai házaspár kapta.

nincs nev

Monika Hauser kölni nőgyógyász a háború sújtotta területeken megerőszakolt nők megsegítéséért végzett munkájáért kapta a díjat. Az Alternatív Nobel-díj további kitüntetettjei Asha Hagi szomáliai női jogi aktivista, Amy Goodman amerikai újságíró, valamint az indiai Jagannathan-házaspár és LAFTI nevű szervezetük, amely a társadalmi igazságosságért küzd az ázsiai országban - közölte a Figyelő. 

A kitüntetést, Helyes életmód díj (Right Livelihood Award) néven 1980-ban alapította Jakob von Uexküll német-svéd író. A díjat olyan személyek és szervezetek kapják, akik vagy amelyek a mai világproblémákra igazi alternatív válaszokat adnak, eredményeket értek el a megvalósításban is, különös tekintettel a környezetvédelemre, az emberi jogokra, a mindennapi élet megkönnyítéséért és az élet minőségének javításáért tett erőfeszítésekre. Bár a díjat osztó The Right Livelihood Foundation alapítvány maga sosem használja az "alternatív Nobel-díj" kifejezést, mégis ezt tartják a svéd kémikus alapította díj legautentikusabb kiegészítésének - áll a Wikipédián. 

A díjazottak között évente 2 millió svéd korona (55 millió forint) összeget osztanak szét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!