Külföld

2009.11.25. 07:39

Újságírókat tüntettek ki - ketten most is börtönben ülnek

DH - Egy szomáliai, egy tunéziai, egy azerbajdzsáni és egy Srí Lanka-i újságíró kapta meg helyi idő szerint kedden New Yorkban a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) szervezet idei sajtószabadságdíját.

MTI

A 27 éves szomáliai Mustafa Haji Abdinur három éve az AFP francia hírügynökség tudósítója. 2007-ben létrehozta a Radio Simba független adót, amelynek jelenleg is főszerkesztője Mogadishuban.
A díj átvételekor Abdinur arról beszélt, hogy a kitüntetéssel valamennyi szomáliai újságíró bátorságát elismerik. "Amióta élek, Szomáliának nincs központi kormánya. Veszélyes újságírással foglalkozni, mert nincs rendőrség, nincs hadsereg, nincs igazságszolgáltatás, amely probléma esetén védelmet nyújthatna - mondta. 
A tunéziai Naziha Redzsiba a Kalima nevű független hírportálnak a vezetője, de a honlapot tavaly októberben fel kellett számolni, mert informatikai rendszerét támadás érte, Redzsiba szerint a kormány részéről. A CPJ méltatásában kijelentette, hogy ő az arab ország egyik leginkább kritikus újságírója.
Az azeri és a Srí Lanka-i újságíró nem lehetett jelen a díjátadó ünnepségen, mert mindketten börtönben ülnek hazájukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!