Külföld

2016.04.02. 09:08

Újrakezdődtek a harcok Örményország és Azerbajdzsán között

Jelentős éjszakai fegyveres harcokról számoltak be örmény, azeri és orosz források Azerbajdzsán és Örményország között.

Mindkét fél a másikat vádolja agresszióval, egyelőre nem lehet tisztán látni az eseményeket, de inkább Azertbajdzsán tűnik kezdeményezőnek. A két kaukázusi ország véres háborút vívott a kilencvenes években, az ellenségeskedés azóta is tart, de a fegyveres konfliktus mostani kiújulása súlyos fejlemény.

Az azeri és az örmény hadügyminiszter és a másik felet vádolja az éjszakai harcok kirobbantásával. Az azeriek állítása szerint az örmény egységek 127-szer nyitottak tüzet ágyukkal és nehéz gépfegyverekkel az elmúlt 24 órában a határnál – írja a Russian Times.

Az örmények ezzel szemben azt mondják, hogy Azerbajdzsán indított ellenük összehangolt támadást komoly fegyverzettel, tankokkal, légierővel és tüzérséggel. A támadás eszerint a karabahi-azeri határ mentén nem is egy helyre összpontosul, az az egész vonalra kiterjed. A harcok örmény közlések szerint jelenleg is intenzívek.

Az Örményország és a szomszédos Azerbajdzsán közötti viszály a térség egyik legrégibb konfliktusa. Az ellentét elsősorban az Azerbajdzsáni területbe ágyazódó, jelenleg örmény fennhatóság alatt álló Hegyi-Karabah miatt alakult ki.  Ez a régió a szovjet időkben, bár a lakosság többsége akkor is örmény volt,  Sztálin nyomására Azerbajdzsán fennhatósága alá került.

Amikor 1988-ban a karabahi parlament határozatban követelte újból a csatlakozás engedélyezését, Azerbajdzsánban örmények tucatjait gyilkolták le. 1991-ben az örmények kikiáltották a Hegyi-Karabah Köztársaságot, ezt Baku nem ismerte el, és kitört a háború a két ország között. Becslések szerint a harcokban 15-25 ezer ember halt, meg, több százezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét.  Karabah örmény elcsatolását azóta sem ismerik el.

Örményország most gyors nemzetközi intervencióra szólított fel, elsősorban a minszki csoporttól, vagyis lényegében az oroszoktól várják a közvetítést/nyomásgyakorlást. Az azeri-örmény konfliktus tágabb világpolitikai viszonyokat is érint: Örményország Moszkva, Azerbajdzsán pedig Törökország szövetségese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!