Külföld

2014.10.02. 09:41

Újabb kérdéseket kap Navracsics Tibor

Újabb kérdéseket tesznek fel Navracsics Tibornak az Európai Parlament (EP) kulturális bizottságának képviselői, s egyelőre nem döntöttek arról, támogatják-e a biztosjelöltet – közli az MTI saját forrásaira hivatkozva.

Balla Emőke

A képviselők csütörtök délután három óráig frakciónként 2-2 újabb kérdést intézhetnek írásban az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgársági ügyek EU-biztosának jelölt magyar politikushoz.

Az egyes frakciók szakbizottsági koordinátorai nem tudtak megegyezésre jutni a jelölt értékelését illetően - közölte az említett forrás. A liberális, a radikális baloldali, a zöldpárti és az euroszkeptikus koordinátor egyértelműen kifogásokat emelt Navracsics Tiborral szemben. A szabály az, hogy ha akár egy koordinátor is kifogást emel, akkor össze kell hívni az egész bizottságot, ahol szavazással döntenek. Navracsics ügyében szavazást kértek a szociáldemokraták is.

A magyar jelöltnek hétfőig el kell juttatnia írásbeli válaszait a pótlólag feltett kérdésekre. Ezeket az EP oktatási és kulturális bizottsága hétfő délután megvitatja, majd szavazással dönt arról, hogy támogatja-e a jelöltet.

Szerdai meghallgatásán Navracsics Tibor közölte: az Európai Bizottság lojális és független tagja kíván lenni, az uniós alapértékekben, valamint a biztosi függetlenségben hisz, biztosként pedig a szerződés őreinek egyike lenne, a rábízott tárcát az európai integráció arcává és emberi lelkévé óhajtja tenni.

Jean-Claude Juncker úgy ítéli meg, hogy az Európai Parlament illetékes szakbizottságai előtt eddig meghallgatott összes EU-biztosjelölt meggyőzően igazolta felkészültségét a tisztség ellátására. Az Európai Bizottság megválasztott elnöke elégedett a teljesítményükkel - közölte csütörtökön Brüsszelben az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egyik szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!