Külföld

2015.01.19. 12:14

Újabb civil áldozatokat követeltek a szakadár támadások

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nem hagynak fel a civil célpontok támadásával: hétfő reggel tüzérségi csapást mértek a Donyeck megyei Debalceve városára, aminek következtében meghalt egy 12 éves fiú és az édesapja - közölte Vjacseszlav Abroszkin, a Donyeck megyei rendőrfőnök Facebook-oldalán.

A rendőri vezető hozzátette, hogy a támadásban még tíz civil sebesült meg, egy nyolcéves kislány és az édesanyja súlyos állapotban vannak. 

A Donyeck és Luhanszk között fekvő várost júliusban foglalta vissza az ukrán hadsereg a szakadároktól. A korábban 45 ezres lakosú járási központból az ott lakók nagy része a harcok miatt elmenekült. Debalceve térsége egyike a kelet-ukrajnai harcok tűzfészkeinek, az ukrán erők által ellenőrzés alá vont rész ugyanis ék alakban nyúlik be a szakadárok területébe. 

Kiújultak a szakadárok támadásai a múlt hét végén a Donyeck és Debalceve közötti - szintén a frontvonal közelében, az ukrán erők ellenőrzése alatti területen fekvő - Horlivka település ellen is. A harcokban három civil halt meg, 17-en szenvedtek különböző súlyú sebesüléseket - jelentette a város polgármesteri hivatala. 

A városháza adatai szerint a kelet-ukrajnai harcok kezdete, azaz tavaly április óta 274-en sebesültek meg a harci cselekményekben, 92-en veszítették életüket, közülük kilenc gyerek volt. 

Ugyancsak ebben a térségben, a Horlivka és Debalceve között fekvő Vuhlehirszk települést Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték vasárnap a szakadárok. A Donyeck megyei rendőrfőkapitány tájékoztatása alapján a tüzérségi támadás két gyermek életét oltotta ki. Rakétatalálat ért egy családi házat, amelyben négy testvér tartózkodott. Közülük két fiú - egy 7 és egy 16 éves - életét vesztette, két lánytestvérüket pedig sérülésekkel vitték kórházba. 

A szakadár támadások az ukrán erők állásai, valamint a Kijev ellenőrzése alatti térségben lévő települések ellen az ortodox karácsony és újév után, egy hete váltak a korábbiaknál jóval intenzívebbé. 

Múlt kedden 12 civil vesztette életét, és 17 sérült meg, amikor rakéta csapódott be autóbuszuk mellett a Donyecktől délre fekvő Volnovaha település közelében. A Donyeck és Mariupol között vezető, ukrán ellenőrzés alatti területen található, civilek által használt autóúton a kijevi vezetés közlése szerint nincsenek katonai állások. A Donyeck megyei ügyészség bejelentette, hogy terrorcselekmény vádjával indított eljárást. 

Közölték: az elkövetők tudatában voltak annak, hogy az úton civilek közlekednek, ennek ellenére célzottan mintegy negyven rakétát lőttek ki rá Grad sorozatvetővel. Noha a szakadárok cáfolták, hogy közük lenne a tragédiához, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Kelet-Ukrajnában tevékenykedő megfigyelői jelentésükben megállapították: a buszban utazók tragédiáját okozó lövedékek északi-északkeleti irányból, azaz szakadár területről érkeztek.

Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnöke hétfői sajtóértekezletén bejelentette, hogy a busz ellen elkövetett támadás fő gyanúsítottja Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaságának" vezetője, aki személyesen adott parancsot a Grad rakéták kilövésére. Az SZBU-főnök szavai szerint a szakadár vezér azzal a céllal lövette a civilek által használt autóutat, hogy "megfélemlítse a helybeli békés lakosokat".

Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet (ATO) parancsnokságának szóvivője hétfőn arról tájékoztatta Kijevben a sajtót, hogy az elmúlt egy napban három ukrán katona esett el, és 66 sebesült meg a kelet-ukrajnai harcokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!