Külföld

2013.03.19. 07:40

Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdete (frissítve)

Vatikánváros - A Szent Péter-bazilika előtt megkezdődött kedden délelőtt az az ünnepélyes szentmise, amelyen Ferenc pápa, Róma püspöke megkezdi péteri szolgálatát.

MTI

Hölvényi György: minden jóakaratú ember ünnepe volt Ferenc pápa beiktatása

Minden jóakaratú ember ünnepe volt Ferenc pápa beiktatása - mondta Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Az államtitkár rendkívülinek nevezte Ferenc pápa beiktatási szertartását, olyan eseménynek, amely "ritkán adatik az ember életében".

A keddi vatikáni ünnepi szertartáson Magyarországot Áder János köztársasági elnök és felesége, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György képviselte.

Hölvényi György meglátása szerint a katolikus egyház élére olyan pápa került Ferenc személyében, aki már első gesztusaival, megnyilvánulásaival és a keddi szentbeszédében is mindenkinek azt üzente "a Föld minden sarkára", hogy "érdemes keresni a jót és a szépet". Ez azonban "nem a könnyű életet jelenti", hanem az elkötelezettséget a másik ember és a jó mellett - jegyezte meg.

Rámutatott: a pápa különös figyelemmel tért ki homíliájában "egyszerű, egyértelmű, világos szavakkal" az elesettekre, a szegényekre, a börtönben lévőkre, a betegekre. Hozzátette: ezek a szavak az erre figyelő emberek számára "a reményt is jelentik".

Mint mondta, Ferenc pápa arra biztatta az embereket, hogy mindenkinek megvan a feladata a körülötte lévőkkel a maga munkájában, élethelyzetében, a saját körülményeihez igazodva, legyen szó a családról és a többi, "mellette álló emberről".

Ferenc pápa kedd délelőtt tartott szabadtéri szentmisét a Vatikánban péteri szolgálatának kezdete alkalmából. A misét a pápa az egyház 180 tagjával együtt mutatta be: bíborosokkal, közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsekkel, a pátriárkákkal, valamint José Rodríguez Carballo ferences legfőbb elöljáróval és Adolfo Nicolas jezsuita generálissal.

A katolikus egyházfő kedden több mint 30 egyházi küldöttséget fogadott, köztük református, evangélikus, zsidó, muszlim, buddhista és szikh vezetőket.

A konklávén hat napja választották meg Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost a februárban váratlanul lemondott XVI. Benedek pápa utódjának. Bergoglio az első latin-amerikai bíboros és az első jezsuita, aki a katolikus egyház legmagasabb tisztségébe került.

Hálaadó szentmisét mutat be Erdő Péter

Hálaadó szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius péntek este Ferenc pápa szolgálatának megkezdése alkalmából a budapesti Szent István-bazilikában - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya kedden az MTI-vel.

Ferenc pápa kedd délelőtt tartott szabadtéri szentmisét a Vatikánban péteri szolgálatának kezdete alkalmából. A misét a pápa az egyház 180 tagjával együtt mutatta be: bíborosokkal, közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsekkel, a pátriárkákkal, valamint José Rodríguez Carballo ferences legfőbb elöljáróval és Adolfo Nicolas jezsuita generálissal.

Az egész teremtett világ, de különösen a szegények, elesettek őrzése Róma püspökének feladata; a pápának ezt az alázatos, hitben gazdag szolgálatot kell szem előtt tartania - mondta a pápa a szentmisén. Ferenc pápa arra kérte a világ gazdasági és politikai vezetőit, hogy ők is legyenek a teremtett világ őrzői.

A pápaválasztó bíborosi gyűlés hat napja választotta meg Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost a februárban váratlanul lemondott XVI. Benedek pápa utódjának. Bergoglio az első latin-amerikai bíboros és az első jezsuita, aki a katolikus egyház legmagasabb tisztségébe került.

Ferenc pápa magyarul köszönte meg Magyarország üdvözletét

Ferenc pápa magyar nyelven köszönte meg Magyarország üdvözletét, amelyet Áder János államfő mondott az új egyházfőnek a beiktatási szertartást követő audiencián - tudatta Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója az MTI-vel kedden.

Áder János köztársasági elnök részt vett Rómában a pápa beiktatási ceremóniáján, majd audiencián találkozott a katolikus egyház új vezetőjével.

Altorjai Anita elmondta, hogy a magyar köztárasági elnök üdvözletében jó egészséget és erőt kívánt Szent Péter szolgálatához Ferenc pápának Magyarország nevében, amire az új egyházfő az "Isten éltesse" szavakkal válaszolt magyar nyelven.

Semjén: megrendítő volt a vatikáni szertartás

Megrendítőnek nevezte a keddi római szentmisét és az új pápa beiktatási szertartását Semjén Zsolt az MTI-nek nyilatkozva.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese kiemelte: különösen kedves gesztus volt a Szentatyától, hogy Áder János államfőnek magyarul köszönt, Isten éltesse! mondással.

Semjén Zsolt a szertartás után nyilatkozva kiemelte: Ferenc pápának nagyon jó kapcsolata volt és van a buenos aires-i magyarsággal. Hozzátette: nagyon jó és büszke érzés most Rómában magyarnak lenni. Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek megnyilatkozásai nagy megbecsülést szereztek Magyarországnak - tette hozzá.

A keddi vatikáni ünnepi szertartáson Magyarországot Áder János köztársasági elnök és felesége, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György egyházügyi államtitkár képviselte.
Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost múlt szerdán választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének. A 266. pápa a Ferenc nevet választotta.

12.00

Ferenc pápa: Róma püspöke az egész teremtett világ őrzője

Szent József, az egyház védőszentje, Szűz Mária jegyese példáját emelte ki a péteri szolgálatának megkezdése alkalmából kedden tartott ünnepélyes szentmisén Ferenc pápa.

Az egész teremtett világ, de különösen a szegények, elesettek őrzése Róma püspökének feladata; a pápának ezt az alázatos, hitben gazdag szolgálatot kell szem előtt tartania - mondta szentbeszédében az új katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilika lépcsőjén rendezett szentmisén.

Köszönetét fejezte ki, hogy első nyilvános szentmiséjét Szent József, Jézus nevelőapja ünnepén mutathatja be. Emlékeztetett arra, hogy elődje, XVI. Benedek pápa (Joseph Ratzinger) névnapja is e napon van, és kérte, hogy a hívek vegyék körül őt imádsággal, szeretettel. Köszöntötte a bíborosokat, a püspököket, a papokat, a diakónusokat, a szerzeteseket, az apácákat és minden világi hívőt. Külön megköszönte a keresztény egyházak, a zsidó és egyéb vallási közösségek képviselőinek jelenlétét. Üdvözölte a megjelent állam- és kormányfőket, a külföldi küldöttségeket és a diplomáciai testületet.

Olasz nyelven elmondott beszédében arra az evangéliumi szakaszra utalt, amelyet ősi hagyomány szerint görögül, az evangélium eredeti nyelvén olvasott fel egy görög diakónus. Szent József feladata az volt - mondta -, hogy "kustos" (védelmező) legyen, védje, oltalmazza Máriát és Jézust. Ez kiterjed az egész egyházra, őrzi és védelmezi Krisztus misztikus testét, az egyházat, amelynek a Szent Szűz az előképe.

Szent József alázattal, csendben, teljes hűséggel gyakorolta a rá bízott feladatot, Mária és Jézus védelmezését akkor is, amikor nem értett meg mindent - hangsúlyozta a pápa. Törődéssel és szeretettel kísérte őket, a betlehemi születés, a zaklatások, az egyiptomi menekülés idején, Jézus eltűnésekor és megtalálásakor a jeruzsálemi templomban, a názáreti házban eltöltött évek alatt, amikor fiát az ácsmesterségre megtanította. Szent Józsefben azt a példát kell látni, hogy miként válaszolhatunk Isten hívására: készségesen, nyitottsággal - mondta.
"Nem ember által épített házat akar az Úr, hanem maga építi a házat élő kövekből, a Szentlélek segítségével" - jelentette ki tapssal többször megszakított szentbeszédében.

"Legyünk figyelemmel az egész teremtett világra, a környezetre és minden élőlényre, különösen az elesettekre, a szegényekre" - folytatta.
A hatalom mindig szolgálat, a pápa szolgálata, hogy megőrizze Isten népét - mondta a katolikus egyházfő.
Arra kérte a világ gazdasági és politikai vezetőit, hogy ők is legyenek a teremtett világ őrzői.

"Mindent az ember őrzésére bíztak. Ha az ember nélkülözi ezt a felelősséget, nem törődik a teremtett világgal és testvéreivel, akkor a pusztítás kerül előtérbe. Sajnos minden korszakban vannak olyan emberek, mint Heródes, akik "az ember arcát lerombolják, eltorzítják". Nem szabad megengedni, hogy a pusztítás és a halál erői fenyegessék a világot. De ahhoz, hogy az ember a világot megoltalmazza, saját szívét is meg kell tisztítania. "A gyűlölet, a gőg és az irigység beszennyezi az életet" - mondta a pápa.

Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad félni a jóságtól és a gyengédségtől. Hozzátette: csak aki szeretettel és gyöngédséggel szolgál, az tud megőrizni. Hangsúlyozta, hogy a gyengédség nem a gyengeség, éppen ellenkezőleg, az erős lélek jele.
"Csak aki szeretettel szolgál, az tud védelmezni" - hangsúlyozta péteri szolgálatának megkezdésekor elmondott szentbeszédében Ferenc pápa.

9:56 Élő közvetítés:

9:55 - Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdete

A Szent Péter-bazilika előtt megkezdődött kedden délelőtt az az ünnepélyes szentmise, amelyen Ferenc pápa, Róma püspöke megkezdi péteri szolgálatát.

Az eseményt helytelenül nevezik beiktatásnak, mert nincs olyan földi tekintély, aki a pápát "beiktathatná". Székfoglalónak sem lehet nevezni, mert Róma püspökének széke a Lateráni Bazilikában van, ahol Ferenc pápa néhány hét múlva ünnepélyes szentmisét fog bemutatni. A keddi esemény helyes megnevezése ezért: Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdése.

9:46 - Megkezdődött a beiktatási szertartás

Megkezdődött az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa beiktatása a Szent Péter-bazilika főoltáránál kedden délelőtt.

A pápa először a keleti egyházak pátriárkáival Szent Péter apostolnak a bazilika főoltára alatti sírjánál imádkozott.

Elővették a még hétfőn az apostol sírjánál elhelyezett pápai jelvényeket, a palliumot és a halászgyűrűt.

A Szent Péter-bazilika belül teljesen üres volt, csak a bíborosok álltak fehér miseruhában az oltár körül.

A bazilikából a pápa és a bíborosok kivonulnak a Szent Péter térre, ahol a bazilika előtti szabadtéri oltárnál tartanak misét.

9:33 - Ferenc pápa körbejárta a Szent Péter teret

Székfoglalási miséje előtt Ferenc pápa fehér színű nyitott autóval körbejárta a zsúfolásig megtelt Szent Péter teret.

Pár perccel a hivatalos programban feltüntetett időpont előtt érkezett meg a Szent Péter térre a Ferenc pápát szállító autó. Amikor a jármű feltűnt a téren, a tömeg üdvrivalgásban tört ki. Olaszok és külföldiek zászlóikat lobogtatták. "Viva il papa!" (Éljen a pápa!) - kiabálták.

Az egyházfő a nem páncélozott terepjárón állva üdvözölte az őt éltető tömeget, s elődeinél hosszabb kört tett a téren.

A tömegben az autó többször megállt, a pápa leszállt és személyesen adta áldását gyerekekre és egy betegre is, aki kerekes székről nyújtotta felé a kezét. A biztonsági emberek igyekeznek követni a pápát, aki maga döntötte el, hol kíván megállni és leszállni a járműről. A terepjárón a pápa mellett volt Alfred Xuareb, XVI. Benedek személyi titkára és Sandro Mariotti, a nyugalmazott pápa volt inasa is.

A mosolygós pápa a kezével integetett a hívőknek és többször is azt mondta olaszul, hogy Ciao! (Szervusztok!)

"Messziről jöttél, de máris meghódítottál bennünket!" - olvasható az egyik magasba tartott transzparensen.

A térről a pápa a Szent Péter-bazilikába ment, ahol megkezdődik a beiktatási szertartás.

9:05 - Ferenc pápa megérkezett a Szent Péter térre

A beiktatási szertartás nyitányaként Ferenc pápa fehér színű nyitott terepjárón elkezdte körbejárni a Szent Péter teret kedd reggel.

Pár perccel a hivatalos programban feltüntetett időpont előtt érkezett meg a térre a katolikus egyház új vezetőjét szállító terepjáró.

A Szent Péter tér teljesen megtelt, a tömegben egy gombostűt sem lehet leejteni.

Amikor a jármű feltűnt a téren, a tömeg üdvrivalgásban tört ki. Olaszok és külföldiek zászlóikat lobogtatják. "Viva il papa!" (Éljen a pápa!) - kiabálják.

A pápa elődeinél hosszabb kört tesz a téren. A tömegben a terepjáró megállt, a pápa leszállt és személyesen adta áldását gyerekekre és kerekes székes hívőkre.

8:57 - Megtelt a Vatikán

Teljesen megtelt kedd reggel a Szent Péter tér és környéke Ferenc pápa beiktatási szentmiséjére.

A tömeg órákkal a szertartás kezdete előtt elindult a térre. A római metró fél hatos üzembe állásakor emberáradat várakozott az állomásokon, hogy eljusson a Szent Péter térhez közeli megállóba.

"Végre esernyő nélkül látjuk a pápát!" - mondták a napsütésben a Szent Péter tér felé siető emberek, akik a pápává választás estéjén esőben ünnepeltek.

A katolikus egyház új vezetője kedd reggel telefonon keresztül szólt az argentin hívőkhöz, akik a Buenos Aires-i Plaza de Mayo téren gyűltek össze.

"Együtt haladjunk! Vigyázzunk egymásra! Az Úr jó és mindig megbocsát! Ne féljetek!" - mondta II. János Pál beiktatási beszédének ismert mondatát idézve.

A pápa 8 óra 50 perckor elhagyta a vatikáni Szent Márta-házat és nyitott terepjáróval körbejárja a Szent Péter teret.

8:32 - Megnyitották a tömeg előtt a Szent Péter teret

Megnyitották kedd reggel fél hétkor a Szent Péter teret, amelyet azonnal elkezdett megtölteni a Ferenc pápa beiktatási miséjére érkezett tömeg.

Voltak, akik már hajnaltól sorba álltak a vatikánvárosi teret éjszakára lezáró vaskerítésnél. Több mint két órával a szertartás kezdete előtt folyamatosan érkeznek az emberek az új egyházfő szabadtéri beiktatási szentmiséjének helyszínére.

A tömeg folyamatosan lepi el a Szent Péter teret övező utcákat is. Tizenhárom belépési ponton keresztül engedik be az embereket a térre és az Angyalvárig vezető sugárútra. A Vatikán körülötti városrészt teljesen lezárták a forgalom elől. A római metró kedden ingyenes.

Rómának a Vatikán feletti légterét délutánig lezárták, kizárólag a rendőrség helikoptereit látni. A Szent Péter térre néző tetőteraszokon mesterlövészek, a tömegben a vatikáni és az olasz terrorizmusellenes egységek emberei civilben figyelnek. Búvárok ellenőrizték a közeli Tevere folyót is. Ezer rendőr, csendőr, orvos, mentő van szolgálatban a mise ideje alatt.
A miséről tudósító újságíróknak hét óráig kellett megérkezniük a Szent Péter térre.

A Szent Péter-bazilikához felvezető lépcsősoron áll az oltár, két oldalán a hivatalos állami és egyházi delegációknak fenntartott helyekkel. A tér többi részét a hívők, a turisták töltik meg. Ferenc pápa először terepjáróval bejárja a teret. A beiktatási szertartás fél tízkor a Szent Péter-bazilikában kezdődik, majd a Szent Péter téren a szentmise következik.

A szentmisén az új egyházfő megkapja a pápai jelképeket: a palliumot (a miseruha felett viselt keskeny stólát, amely a nyakat gallérként veszi körül, a mell és a hát közepéig érő két szárral), és átadják neki a pápai halászgyűrűt.

Csaknem százötven hivatalos küldöttség vesz részt a beiktatási szertartáson, köztük Magyarországé Áder János köztársasági elnök vezetésével. A delegáció tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György egyházi államtitkár is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!