Külföld

2008.07.23. 11:18

Elfogták Radovan Karadzsicsot

<b>Belgrád</b> - Az „Európa Oszama bin Laden”-jének is hívott, 63 éves <em>Radovan Karadzsics</em> volt boszniai szerb elnököt a múlt hét pénteken fogták el egy Belgrád és Batajnica között közlekedő buszon.

duol.hu

Az Index információi szerint a 13 éve szökésben lévő egykori politikust úgy sikerült elkapni, hogy követték azokat a személyeket, akik feltehetően kapcsolatban álltak vele.

Karadzsics a legújabb fotókon nagy, ősz szakállt és hosszú hajat visel, alig lehet ráismerni. Hamis papírokkal, Dragan Dabics álnéven élt és dolgozott Szerbiában. Se a munkaadója, se a lakásának főbérlője nem tudta, hogy a világ egyik legkeresettebb embere.

Radovan Karadzsicsot, aki 1992 és 1996 között volt a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, valamint a boszniai szerb erők legfőbb parancsnoka, a hágai nemzetközi törvényszék népirtással és népirtásban való bűnrészességgel vádolja. Számlájára írható a hatezer ember életét követelő srebrenicai mészárlás, de egyéb véres tettekkel, üldöztetéssel, deportálással és túszejtéssel is összekacsolódik a neve.

A hágai nemzetközi törvényszéken mérföldkőnek tartják Karadzsics elfogását, s a szerb elnöki hivatal közölte, kiadják Hágának a volt politikust - értesült a Hír TV. 

Karadzsics ellen már 2000-ben elkészült a hágai nemzetközi törvényszék vádirata, melyben részletesen feltárják bűneit, az egykori boszniai szerb elnök hívei a belgrádi különleges törvényszék épülete előtt tiltakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!