Külföld

2011.09.11. 05:09

Tüntetés a megszorítások ellen Görögországban, összecsapások

Huszonötezer ember tüntetett szombaton Görögországban, Szalonikiben a kormány szigorú takarékossági programja ellen. A tiltakozók egy része összecsapott a rendőrséggel, több mint félszáz embert őrizetbe vettek - közölte a rendőrség.

MTI

Beszámolók szerint álarcos fiatalok vegyültek a békés tüntetők közé az észak-görögországi kikötővárosban, és köveket, petárdákat hajigáltak a rendőrök felé. A rendőrök gumibotot és könnygázt is bevetettek.
 Jeórjiosz Papendreu görög kormányfő szombat este a Szaloniki kereskedelmi vásáron, Görögország legnagyobb gazdasági eseményén mondott beszédet, amelyet a közszolgálati tv élőben közvetített. A görög miniszterelnök kijelentette, kormánya mindent megtesz, ami ahhoz szükséges, hogy Görögország "talpon maradjon", vagyis, hogy elkerülje az államcsődöt.
"Nem adhatjuk fel a küzdelmet félúton, mert ez azt jelentené, hogy minden eddigi áldozat hiábavaló volt" - mondta. Kijelentette, eltökélt abban, hogy az euroövezetben tartsa Görögországot.
A görög kormánynak a mélyülő recesszió ellenére újabb megszorításokról kell döntenie, mert ez az előfeltétele annak, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósítsa a görög államcsőd elkerülését szolgáló mentőcsomag következő, 8 milliárd eurós részletét.
 A Papandreu vezette görög baloldali kormány számos fájdalmas takarékossági intézkedést fogadott el az elmúlt 20 hónapban: a közszférában ötödével csökkentették a béreket, csökkentették a nyugdíjakat, emelték az adókat, felemelték a nyugdíjkorhatárt. Egyelőre azonban nem sikerült életet lehelni a gazdaságba: a GDP idén várhatóan több mint 5 százalékkal csökken, miközben a munkanélküliség rekordszintre nőtt. A görög kormánynak a GDP 10,5 százalékáról idén 7,5 százalékra kell csökkentenie az államháztartási hiányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!