Külföld

2017.03.30. 05:33

Amerikaiak követelik, hogy Trump neje vagy költözzön, vagy fizessen

Ma reggel is tele van a sajtó Trump-hírekkel.

Közel negyedmillió amerikai követeli, hogy Trump neje vagy költözzön, vagy fizessen

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Több mint 225 ezren írták alá szerda estig azt a követelést, miszerint Donald Trump amerikai elnök felesége költözzön be a Fehér Házba, vagy ha nem, akkor fizesse ki a védelméről New Yorkban gondoskodó biztonsági szolgálat borsos árát.

A petíciót aláírók - nem tudni, hogy milyen kalkulációk alapján - úgy számolták, hogy Melania és fia, Barron Trump védelme New Yorkban napi 308 ezer dollárba - 88 millió forintba - kerül.

Az interneten szervezett aláírásgyűjtés szövege szerint a New York-i Trump-toronyban lakó First Lady védelmének költségét nem szabad tovább közpénzből finanszírozni most, amikor az Egyesült Államok államadósságának csökkentését kell elősegíteni.

A petíciót csütörtökön nyújtják át két baloldali demokrata szenátornak: a vermonti Bernie Sandersnek - aki a tavalyi elnökválasztási kampányban Hillary Clinton vetélytársa volt az elnökjelöltségért folyó küzdelemben - és Elizabeth Warren massachusettsi szenátornak.

Az elnök hitvese, Melania Trump már az elnökválasztási győzelem után jelezte, hogy nem rögtön költözik Washingtonba a Fehér Házba, mert az idei tanév végéig mindenképpen New Yorkban marad, hogy Barron kisfiuk nyugodtan, törés nélkül fejezhesse be a tanévet. Hétfőn - miután a kommunikációs igazgató szerződtetésével teljes lett a First Lady munkáját segítő csapat - a Fehér Ház bejelentette, hogy a tanév végén Melania Trump és a kisfia is beköltözik a Fehér Házba.

----

Ivanka Trump hivatalosan is a Fehér Ház alkalmazottja, de társadalmi munkában

Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya hivatalosan is a szövetségi kormány alkalmazottja lett, de nem kap fizetést, feladatait társadalmi munkában látja el.

Donald Trump elnök idősebbik lánya kormánytisztviselő lett, hivatalosan az elnök tanácsadója.

Ivanka Trump néhány nappal ezelőtt már külön irodát is kapott a Fehér Házban, de kormánymegbízatását szerdán jelentették be hivatalosan is. A hír bejelentésekor az elnök lánya közleményben tudatta: hallotta egyesek aggodalmait és etikai kifogásait a szerepvállalása miatt, ezért is tartja fontosnak közölni, hogy a feladatokat társadalmi munkában látja el. Hangsúlyozta, hogy "jó hiszemben és igaz hittel" dolgozik együtt az elnöki hivatal többi tanácsadójával.

Ivanka Trump az elnök tanácsadója lesz a Fehér Házban, és bár feladatkörét nyilvánosan nem jelölték meg, eddigi tevékenységéből kitűnik, hogy a katonai és a biztonságpolitikai kérdéseket kivéve csaknem minden területen hallatja a hangját. Az elnök kétoldalú találkozóin is részt vett, például jelen volt Trump elnök és Abe Sindzó japán kormányfő megbeszélésein és Angela Merkel német kancellár Fehér Házban folytatott tárgyalásainak egy részén, kerekasztal-tanácskozást szervezett női vállalkozóknak, és az Egyesült Államokat fogja képviselni Berlinben egy nőjogi konferencián.

Az elnök lányának szerepvállalását nem mindenki nézi jó szemmel. A múlt héten jogászok egy csoportja - köztük Norman Eisen, Barack Obama volt elnök etikai ügyekben illetékes egyik jogi tanácsadója - levelet írt a Fehér Ház jogászának, Don McGahnnak, azt kérve, hogy az elnök gondolja át lánya kinevezését, ha pedig mindenképpen azt szeretné, hogy a Fehér Házban legyen a tanácsadója, akkor csakis kormányzati alkalmazottként foglalkoztassa őt. Ez a státus ugyanis elengedhetetlen átláthatósággal és az etikai normák betartásával jár. Ezt a követelést a Fehér Ház teljesítette, hiszen a 35 éves Trump lány kormányalkalmazott lett.

Ivanka Trump férje, Jared Kushner milliomos ingatlanfejlesztő szintén tanácsadó a Fehér Házban.

-----

Döntés még nincs, de Seattle máris pert indít a Trump-kormány ellen

Seattle városa pert indít a Trump-kormány ellen a költségvetési támogatás beígért de még el nem határozott megvonása miatt.

Hétfőn a szövetségi kormány igazságügyi minisztere, Jeff Sessions bejelentette: az illegális bevándorlóknak biztonságos helyet nyújtó "menedékvárosoknak" és "menedékállamoknak", ha nem tartják tiszteletben a bevándorlási törvényeket, azzal kell számolniuk, hogy megvonják tőlük a központi költségvetési támogatásokat.

Ed Murray, a csendes-óceáni parton fekvő Washington állam legnagyobb városának, Seattle-nek a polgármestere emiatt szerdán keresetet nyújtott be a szövetségi kormányzat ellen. A polgármester álláspontja szerint ugyanis ez a döntés - amely még meg sem született, csak kilátásba helyezték - "nem egyértelmű" és "alkotmányellenes". "Seattle nem hagyja, hogy a Fehér Ház és a kormányzat erőszakoskodjék vele" - hangoztatta a polgármester. Hozzátette, hogy a törvény az ő oldalukon áll, mert szerinte a szövetségi kormány nem kényszerítheti az egyes államok rendvédelmi erőit a szövetségi bevándorlási törvény betartására, és "szövetségi pénzekből nem erőszakolhatja rá Seattle-re azt, hogy hátat fordítson a bevándorlók és menekültek közösségeinek".

Közben szerdán a szövetségi fővárosban, Washingtonban az ország több államából érkezett polgármesterek és rendőrfőnökök tanácskoztak John Kelly belbiztonsági miniszterrel a várható rendelkezésről. Seattle polgármestere nem vett részt a megbeszélésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!