Külföld

2009.05.05. 07:45

Tragédia: Lövöldözés egy esküvőn Törökországban - csaknem félszáz halott

Ankara - Legalább 45 ember vesztette életét és hatan megsebesültek hétfőn este Törökország főként kurdok lakta délkeleti részén, Mardin város körzetében, amikor lövöldözés robbant ki egy esküvői rendezvényen.

nincs nev

A török NTV a CNN Türk tv-csatornák a helyi hatóságokat és kórházi forrásokat idézve számoltak be a fegyveres összetűzés legújabb mérlegéről, az első jelentések csak 16-17 halottat és 20 sebesültet említettek, s ismeretlen támadókról szóltak.
   
Egyes sajtóbeszámolók szerint a menyasszony és a vőlegény családjai estek egymásnak az esküvőn, s abban részt vettek a kurd szakadárok elleni harcra létrehozott, államilag támogatott milícia tagjai is. Más források szerint e milícia rivalizáló csoportjainak viszálya torkollott fegyveres konfliktusba, amelyben kézigránátokat és gépfegyvereket is bevetettek. Az Anadolu török hírügynökség nem zárja ki a terrortámadás lehetőségét sem. A Hürriyet című török lap honlapján arról számolt be, hogy négy fegyveres követte el a vérengzést, akik elmenekültek a helyszínről.
   
Besir Atalay török belügyminiszter kedd hajnali nyilatkozatában úgy foglalt állást, hogy az első bizonyítékok nem utalnak terrorakcióra, vagyis ezzel előzetesen kizárta, hogy Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állna a háttérben.
    
Ahmet Ferhat Ozen, Mardin megye kormányzója a brit hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy Sultankoy melletti Bilge faluban - a megyei központtól 20 kilométerre - maszkos fegyveresek rontottak be az esküvőnek otthont adó terembe, s kézigránátokkal és automata fegyverekkel támadtak a csaknem 200 fős násznépre, válogatás nélkül tüzelve nőkre és gyermekekre is. A hatóságok rendőri és katonai egységeket vezényeltek a helyszínre, a támadók üldözésére, a falut körbezárták a biztonsági erők, s nem engednek be újságírókat a településre. Ozen szerint nagyon sok a sebesült - a lakosságot véradásra szólították fel -, és a halálos áldozatok száma minden jel szerint tovább fog növekedni.
   
Helyi sajtójelentések szerint a menyasszony - a falusi elöljáró, a muhtar  leánya - és a vőlegény családjaiban egyaránt voltak olyanok, akik tagjai a helyi kurd szakadárok elleni harcra létrehozott milíciának. Az azonban nem világos, hogy a szíriai határ közelében történt véres leszámolás az Ankarához hű helyi kurd milíciával vagy pedig a kurd szeparatistákkal hozható összefüggésbe.
   
A Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei 1984 óta harcolnak a török erőkkel a terület függetlenségéért, s ezekben az erőszakcselekményekben közel 40 ezer ember - főként kurdok - vesztette életét az elmúlt évtizedekben. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!