Külföld

2011.08.10. 17:47

Továbbra is őrizetben marad a volt ukrán kormányfő

A kijevi bíróság szerdán ismét elutasította a védelem kérelmét, hogy helyezzék szabadlábra a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt, ellenzéki politikust.

MTI

A bíróság immár a negyedik hasonló kérelmet utasította el, azzal az indokkal, hogy nem látott okot az őrizetbe vételre vonatkozó döntés megváltoztatására. A bíróság a tárgyalást csütörtökig elnapolta.

Julija Timosenkót a múlt héten, pénteken vették őrizetbe egyenesen a tárgyalóteremben az eljárásjog megsértése miatt az ügyész indítványára, aki úgy ítélte meg, hogy a bíróság minden lehetőséget kimeri tett arra, hogy befolyást gyakoroljon a volt kormányfő magaviseletére.

Timosenko ülve válaszolt a bíró kérdéseire, akit Viktor Janukovics elnök bábjának nevezett. Az ellenzéki politikus, akit azzal vádolnak, hogy 2009-ben Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal, ártatlannak vallja magát, és az elnököt, régi politikai ellenlábasát azzal vádolja, hogy a bírósági eljárással akarja őt eltávolítani a politikai szintérről a közeledő parlamenti választások előtt. Őrizetbe vételére kemény hangú állásfoglalásokban reagáltak a vezető nyugati országok, s mellettük Oroszország is elítélte a bírói döntést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!