Külföld

2011.06.20. 09:02

Tovább égnek a futótüzek három amerikai államban

Washington - Több tucatnyi helyen pusztított futótűz vasárnap Arizonában, Új-Mexikóban és Texasban, további négy államban - Oklahomában, Coloradóban, Kansasban és Utahban - pedig fokozott készültséget rendeltek el a hatóságok.

MTI

Mintegy 1700 lakóházat ürítettek ki vasárnap Arizona déli részén, miközben a mentőcsapatok a futótűz megfékezésén fáradoztak, amely a szokatlanul erős szél hatására elérte a lakott területeket is. A kitelepítések Sierra Vista várostól mindössze pár kilométerre délre történtek. Itt napokig pusztítottak a lángok, amelyek a vasárnap felerősödő, óránként 96 kilométer erősségű széllökések határára még intenzívebbé váltak.
   
A tűz miatt 10 ezer ember kényszerült elhagyni mintegy 4300 lakóházban lévő otthonát, hogy biztonságosabb területre jusson - közölte Carol Cepas, a Choisi megyei seriff szóvivője vasárnap. Súlyos sérülésekről nem érkezett jelentés, ám  44 lakóház megsemmisült - tette hozzá. A szóvivő elmondása szerint vasárnap több otthon is leégett, ám a hatóságok még nem tudnak pontos adatokkal szolgálni.
   
A tűzoltók eközben a lángok felerősödése miatt kénytelenek voltak visszavonulni és új helyszínen próbálkozni a védekezéssel - mondta Bill Paxton, a tűzoltóság szóvivője. A Kelet-Arizonában három hétig pusztító tűz az új-mexikói Luna 200 lakosát érintette, akiket már a második napon evakuáltak.   
   
A hétvégén John McCain arizonai szenátor bejelentette, hogy az általa képviselt állam történetének legnagyobb tűzvészét illegális bevándorlók által gyújtott tüzek okozták. A politikus bizonyítékokkal nem támasztotta alá az állítást, amely ellen spanyolajkú jogvédők szervezetei tiltakozást jelentettek be. A tűzoltóság korábban megállapította, hogy a katasztrófa egy tábortűzre vezethető vissza.
   
Az új-mexikói hatóságok a Ruidosóban keletkezett, számos otthont megsemmisítő tűz okát vizsgálva szintén "érintett személyek" után kutattak.    
   
A tűzoltóság jelentése szerint az idén eddig 1,25 millió hektár égett le, ami alig marad el a tavalyi egész évi veszteségtől. A meteorológiai előrejelzés szerint hétfőn alábbhagy a szél, és némi csapadék is érkezhet Arizonába, ami megkönnyíti a lángokkal május vége óta szakadatlanul küzdő tűzoltók dolgát. Meteorológusok azt is megállapították, hogy a hetekkel későbbre várható nyári esőzések, a forróság és a szeles időjárás nagy valószínűséggel nem fogja számottevően megkönnyíteni az arizonai és új-mexikói tűzoltók helyzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!