Külföld

2012.04.26. 12:58

Több tízezren tiltakoztak Breivik ellen egy közös énekléssel

Több tízezer ember gyűlt össze csütörtökön Norvégia-szerte a települések terein, hogy elénekelje azt a gyermekdalt, amelyet Anders Behring Breivik tömeggyilkos szerint a fiatalok "agymosására" használnak.

MTI/AFP/AP

A szélsőjobboldali fanatikus július 22-én egy pokolgépes merénylettel és egy fegyveres támadás során 77 embert, többségében tinédzsert ölt meg Oslóban, illetve az Utoya szigetén rendezett munkáspárti ifjúsági táborban.

A Facebook közösségi portálon szervezett tiltakozó megmozdulás keretében Oslo főterén például mintegy 40 ezer ember énekelte az esőben "A szivárvány gyermekei" című dalt, amely az amerikai népzenei énekes, Peter Seeger "Szivárvány verseny" című alkotásának norvég verziója.

A tüntetők később rózsákat helyeztek el az áldozatok emlékére annak a bíróságnak a bejáratánál, ahol Breivik tíz hetesre tervezett tárgyalása zajlik.

A norvég vádlott múlt heti meghallgatásán beszélt a szóban forgó dalról, amely szerinte az iskolákba beszivárgott "kulturális marxizmus" egyik mintapéldája. Ez ellen tiltakozva született a mostani megmozdulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!