Külföld

2009.04.01. 17:46

Több ezres tüntetés Londonban a G20 ellen - behatoltak egy bankba

London - Több ezer tüntető gyűlt össze szerdán London pénzügyi központjában, a másnapi G20-csúcstalálkozó és a bankok ellen tiltakozva.

nincs nev

A 3-4 ezres tömeg a Bank of England - a brit jegybank - előtt gyülekezett. A tiltakozók a "Rohanjátok meg a bankokat", illetve - a bankároknak címezve - a "Szégyelljétek magatokat" jelszavakat skandálták. A tüntetésen radikálisabb tartalmú szórólapokat is terjesztettek. Ezek egyike azt javasolja, hogy ha valaki "egy kis melegségre vágyik a hitelválság közepette", akkor égessen el máglyán egy bankárt. 

A rendőrség London belvárosában feltartóztatott egy páncélozott járművet, amelyben nyolcan utaztak. A kocsiban hamis rendőregyenruhákat is találtak. A jármű utasait az uniformis jogtalan birtoklása címén őrizetbe vették. 

A tüntetésekre a Scotland Yard hetek óta készült; szerdán ötezer rendőr állt készenlétben Londonban, rendbontások esetére. A szerdai tüntetésen délutánig komolyabb összecsapások nem voltak, bár egy-egy helyen kialakultak hevesebb lökdösődések a sorfalat alkotó rendőrökkel, és néhányan megsérültek - közölte az MTI tudósítója.

London belvárosában enyhült a helyzet a központi bank környékén, miután korábban a tiltakozók betörtek néhány ablakot, és behatoltak az egyik bank épületébe. A rendőrök és a tüntetők összecsapásaiban sokan megsérültek, eddig 19 embert vettek őrizetbe - közölte a Scotland Yard. Közben a háborúellenes felvonulás résztvevői a Trafalgar-téren gyülekeznek, ahol nagygyűlés lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!