Külföld

2014.12.04. 15:22

Több ezer háztartás van továbbra is áram nélkül Csehországban

Több ezer háztartás van az időjárás miatt továbbra is villanyáram nélkül Csehországban - közölte a két legnagyobb áramszolgáltató cég, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) és az E.On. csütörtökön délután Prágában.

Az áramszolgáltatók azt állítják: technikusaik hétfő este óta folyamatosan dolgoznak a vezeték-hálózatokban felmerült problémák eltávolításán, de a rossz időjárás következtében újabb és újabb problémák keletkeznek, s ennek tudható be, hogy továbbra is több ezer háztartás van villanyáram nélkül országszerte. A konkrét számok nem ismeretesek.

A CEZ azt közölte, hogy a legtöbb problémája Észak-, illetve Nyugat-Csehországban van, míg az E.On Dél-Csehországban és Dél-Morvaországban küzd hasonló gondokkal.

A korábbi optimista hangú közlésekkel ellentétben most mindkét energetikai társaság elismerte, hogy az áramellátás felújítása nem megy egykönnyen, és komoly gondjaik vannak.

"Észak-Csehországban több száz, esetleg néhány ezer háztartás van jelenleg áram nélkül" - nyilatkozott Barbora Pulpánová, a CEZ szóvivője. Közölte: a CEZ a saját alkalmazottain kívül ideiglenesen külsős szakembereket is felvett, hogy meg tudjon birkózni a sok munkával.

"Jelenleg Dél-Csehországban több ezer háztartás van áram nélkül" - ismerte be Vladimír Vácha, az E.On szóvivője is.

A közlemények és nyilatkozatok szerint elsősorban különböző okok miatt leszakadt vezetékekről van szó. A technikusok először a magasfeszültségű vezetékeket állítják helyre, s csak azután tudnak foglakozni a normális vezetékekkel. A problémák megoldását nehezíti, hogy a vezetékek számos esetben csak nagyon nehezen megközelíthető helyeken vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!