Külföld

2012.08.25. 10:29

Több az áldozata a családi erőszaknak mint a szervezett bűnözésnek Olaszországban

Több gyilkosság történik Olaszországban családon belül, mint amennyi a szervezett bűnözői csoportok számlájára írható - derül ki az olasz statisztikai hivatal (Istat) napokban közzétett felméréséből, amely szerint az utcai gyilkosságok száma csökken, a rokonok által megölt áldozatoké emelkedik.

MTI

Minden második-harmadik nap megölnek egy nőt az otthonok négy fala között. Az elkövető az esetek hetven százalékában a férj, élettárs, vőlegény vagy közeli férfi rokon. A családi erőszak áldozatainak tizenöt százaléka férfi. 
 
Az Istat vizsgálata azt mutatja, hogy az utóbbi húsz évben az utcai leszámolásban, bankrablásban és más, nem családon belüli bűncselekményben elkövetett gyilkosságok száma egyharmaddal esett vissza, ugyanakkor folyamatosan nőtt a családon belüli emberölés gyakorisága.
    
A statisztikai hivatal az olasz válóperes ügyvédek adatait idézte, amely szerint évente átlagosan 170 ember életét oltják ki a szervezett bűnözés számlájára írható gyilkosságokban, miközben a saját partnerük által megölt nők száma meghaladja a száznyolcvanat. A családon belüli gyilkosságok többsége közvetlenül a válságba jutott kapcsolat lezárása előtt, vagy rögtön a kapcsolat befejezése után történik. 
Az esetek negyven százalékában a gyilkosságot fenyegető zaklatás előzi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!