Külföld

2012.10.26. 05:23

Tóásó-ügy - Szabadságra ment az ügyész per közben

Szabadságra ment Bolíviában Marcelo Soza ügyész, aki a vádat képviseli a bolíviai Tarijában Tóásó Előd és további 38 személy ellen "terrorista összeesküvés" miatt indított perben - jelentette az eju.tv bolíviai hírportál csütörtökön.

MTI

A pert ugyan jövő hétfőig felfüggesztették, de Soza ennél várhatóan jóval tovább lesz távol az eljárástól, mert a hivatali szabályok értelmében az ügyészi szabadság legalább 15 napig tart.
A vád képviselője azzal indokolta döntését, hogy nem szeretné, ha szabadsága elveszne, továbbá családjára is több időt kíván szánni a következő időszakban.
A per több mint 42 hónapos vizsgálódás után kezdődött el október 9-én, de azóta már két ízben elnapolták.
A portál friss cikke mindazonáltal idézi Sixto Fernándezt, a bíróság elnökét, aki szerint a per már közel 50 százalékban előrehaladt.
Az eddig megtartott tárgyalási napokon éppen a vád ismertetése zajlott.
A perbe fogott 39 embert terrorizmussal vádolják. Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt pedig letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.
Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és már le kellett volna zárni ügyüket.
http://eju.tv/2012/10/terrorismo-fiscal-soza-toma-vacacin-en-plena-etapa-conclusiva/#sthash.G0o2vkhq.E7g6W0YN.dpbs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!