Külföld

2013.10.25. 16:55

Titkos adatgyűjtés - A német államfő magyarázatot vár Barack Obamától

A német államfő magyarázatot vár az amerikai elnöktől Angela Merkel kancellár mobiltelefonjának feltételezett megfigyelésével kapcsolatban.

MTI

Joachim Gauck pénteki berlini nyilatkozatában hangsúlyozta: Barack Obamának "nagyon világosan meg kell mondania, hogy mi történt, és hogy miként lehet visszaszerezni az elveszett bizalmat".

Az ügyből okulva új, kötelező érvényű szabályokat kell alkotni arról, hogy "mit szabad és mit nem", mert szűkíti az állampolgárok személyes szabadságát, ha arra kell gyanakodniuk, hogy a kommunikációjuk titkosszolgálati megfigyelés tárgya - mondta a német szövetségi elnök szokatlanul éles hangú nyilatkozatában.

Angela Merkel mobilját a berlini amerikai nagykövetség épületéből figyelhették meg - írta pénteken a Süddeutsche Zeitung az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva. A kancellári hivataltól néhány száz méterre fekvő épületben az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) emberei foglalkozhattak Merkel telefonjával - írta a Süddeutsche Zeitung. A müncheni lap hozzátette, hogy a német szolgálatok az utóbbi napokban intenzíven vizsgálták a kancellár mobiljának megfigyelésére utaló körülményeket, és eddig "legalábbis nem tudták eloszlatni az amerikai partnerszervezetekkel szemben felmerült gyanút".

Németországban a Twitteren megjelent új címke, a MerkelPhone alapján MerkelPhone-afférnak is nevezett ügy miatt nemcsak az Egyesült Államokat, hanem Angela Merkelt és a német titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminisztert is bírálják. A kritika szerint a kormány nem vizsgálta ki alaposan az NSA lelepleződött titkos megfigyelési programjának németországi vonatkozásait, hanem igyekezett minél hamarabb lezárni az ügyet. Ronald Pofalla kancelláriaminiszter már augusztusban azt mondta, hogy sikerült minden kérdést megnyugtatóan tisztázni. "Ezt a hibát még egyszer nem szabad elkövetni" - mondta pénteki nyilatkozatában Sigmar Gabriel, a Merkel vezette konzervatívokkal koalícióra készülő szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.

Az ellenzéki Zöldek a parlamenti ülés összehívását sürgetik, és úgy vélik, felháborító, hogy a kormány csak a kancellár megfigyelésére utaló jelek hatására kezdi a súlyának megfelelően kezelni az NSA-botrányt, és elhanyagolta az ügyet, amikor német állampolgárok millióinak megfigyeléséről volt szó.

A jövő héten biztonsági szakértőkből álló, magas rangú küldöttség utazik Washingtonba, és megbeszéléseket folytat a Fehér Ház és az NSA képviselőivel, a delegáció célja annak tisztázása, hogy az amerikai szolgálatok valóban megfigyelték-e a kancellár mobiltelefonját - közölte pénteken Georg Streiter helyettes kormányszóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!