Külföld

2012.04.21. 07:30

Timosenko börtönből kórházba került

Harkiv/Budapest - Saját kérésére kórházba szállították péntek este Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnököt - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

MTI

A börtönhatóságok közleménye szerint Timosenko azt kérte, hogy szállítsák át a Harkiv megyei kacsanyivkai női börtönből a harkivi Ukrzaliznici kórházba. Előzőleg a bebörtönzött politikus megismerkedett azzal a szakvéleménnyel, amelyet német orvosok adtak a kórházról, javasolva, hogy ott kezdődjék meg a rehabilitációja. A tájékoztató szerint Timosenko már megérkezett a klinikára, ahol felajánlják neki, hogy vegye igénybe a német és az ukrán orvosok által javasolt terápiát.
   
Helyszíni jelentések szerint Timosenko átszállítása olyan volt, mint egy kommandós akció: péntek este két mentőautó, egy kisbusz és négy rendőrautó érkezett a volt miniszterelnökért a börtönbe.


   
A 2004-es "narancsszínű forradalom" fő szervezőjét októberben ítélte egy kijevi bíróság hétévi börtönre a 2009. évi orosz-ukrán gázárszerződések megkötése során elkövetett hivatali visszaélés vádjával. Az elítélt a börtönben erős hátfájdalmakra panaszkodott, ezért február közepén független nemzetközi szakorvosi bizottság - amelynek német, kanadai, illetve vezető ukrán orvosok voltak a tagjai - vizsgálta meg, s javasolta kórházi gyógykezelését.
   
Időközben csütörtökön Harkivban távollétében megkezdődött Timosenko második pere. Az ügyészség sikkasztással és adócsalással vádolja. Az illetékes bíróság pénteken elutasította a vádlott kérését, hogy gyógyulásáig halasszák el a pert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!