Külföld

2014.09.08. 06:59

Terrorizmus gyanúja miatt öt boszniai férfi került előzetesbe

Előzetes letartóztatásba helyeztek Bosznia-Hercegovinában öt terrorizmussal gyanúsított férfit, akit a Damaszkusz nevű rendőrségi akció keretében fogtak el a múlt héten - jelentette hétfőn a boszniai média.

A rendőrségi fellépés célja az volt, hogy bizonyítsák a gyanúsítottak és olyan boszniai állampolgárok kapcsolatát, akik a szíriai és az iraki harcokban vesznek részt terrorista szervezetek oldalán. A gyanú szerint a letartóztatott férfiak terroristacsoportot szerveztek, finanszíroztak és népszerűsítettek, valamint szíriai és iraki harcokra toboroztak embereket.

A boszniai rendőrség szerdán vett őrizetbe 16 feltételezett iszlamista szélsőségest Bosznia-Hercegovina több településén, közülük helyeztek most ötöt előzetes letartóztatásba, négyet lakhelyelhagyási tilalommal sújtottak, a többieket pedig elengedték.

A sajtó információi szerint harmincnapos fogva tartást rendeltek el a boszniai vahhábita mozgalom egyik vezetője, a Bilal néven ismertté vált Husein Bosnic ellen is.

Bosznia-Hercegovina új büntetőtörvénykönyve tiltja az idegen katonai vagy félkatonai szervezetekhez való csatlakozást, és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosokat, míg öt évig terjedő szabadságvesztéssel azokat, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek soraiban, Husein Bosnic ügyvédje ugyanakkor újságíróknak azt mondta: az új törvény idén júliusban lépett életbe, a vádak pedig a 2013-as évre vonatkoznak. Szerinte ezért sem védencét, sem a többi gyanúsítottat nem lehet elítélni, a törvényeket ugyanis nem lehet visszamenőlegesen alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!