Külföld

2009.10.10. 16:18

Teheránban halálra ítéltek három tüntetőt

DH - Halálra ítélt egy teheráni bíróság három személyt, akiket a júniusi elnökválasztást követő utcai demonstrációk során vettek őrizetbe - jelentette szombaton az ISNA iráni hírügynökség.

duol.hu

Az igazságügyi minisztérium szóvivőjének, Zahed Basiri Radnak a közlése szerint az elítélteket - a tiltakozó megmozdulásokban játszott szerepük mellett - bűnösnek találták abban is, hogy betiltott szervezetekhez tartoznak. Ketten közülük egy olyan csoport tagjai, amely a monarchiát akarja visszaállítani az országban. A harmadik férfi a száműzetésben élő Népi Mudzsahedek lázadó mozgalmának a tagja.
Basiri Rad elmondta, hogy a halálos ítéletek még nem emelkedtek jogerőre, a védelem még fellebbezhet ellenük a legfelsőbb bíróságon.
Az ellenzéki jelöltek támogatói június és július hónapban ismételten az utcákra vonultak Irán fővárosában, így tiltakozva Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása ellen. Az ellenzék azzal vádolta a hatalmon lévőket, hogy csalással biztosították be Ahmadinezsád második elnöki megbízatását.
Az iszlám köztársaság hatóságai most először számoltak be hivatalosan arról, hogy halálos ítélettel sújtottak a nyári tömegmegmozdulásokban játszott szerepükért perbe fogott személyeket.
A mowjcamp.com reformista honlap csütörtökön hírt adott egy bizonyos Mohammad-Reza Ali-Zamanira halálra ítéléséről. A teheráni igazságügyi minisztériumban azonban szombaton senki sem tudta megerősíteni, hogy Ali-Zamani azonos-e a hivatalos közlésekben szereplő három elítélt egyikével, akit csak neve kezdőbetűivel (M.Z.) említettek a híradások.
A mowjcamp.com tudomása szerint Ali-Zamani egy monarchista csoport tagja, de nem tudni pontosan, milyen vádak alapján ítélték el. A férfit korábban azon több mint száz ellenzéki közé sorolták, akiket azzal vádoltak a teheráni hatóságok, hogy ők szították az utcai zavargásokat a vitatott kimenetelű elnökválasztást követően.
(MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!