Külföld

2009.11.24. 18:50

Tanárok és postások sztrájkoltak Franciaországban

A közoktatásban dolgozók a tervezett leépítések ellen, a postások pedig munkahelyük állami vállalatból részvénytársasággá átalakítása ellen tiltakoztak kedden Franciaországban.

MTI

Az oktatási minisztérium szerint a tanárok 13 százaléka nem tartotta meg óráit, a sztrájkot meghirdető pedagógus szakszervezetek szerint viszont közel 40 százalékuk tartott munkabeszüntetést.
A sztrájkolók a kormány által bejelentett leépítések, a tanárképzési és a középiskolai reform ellen, valamint a fizetések emelése érdekében sztrájkoltak. A 2010-es költségvetés 16 ezer tanári állás eltörlésével számol jövőre, amely három év alatt 50 ezer munkahely megszüntetését jelentené a közoktatásban.      
Luc Chatel oktatási miniszter jelezte, hogy a kormány a sztrájkolók nyomására sem kíván lemondani az átszervezésekről. "Ennek a politikának köszönhetően lehet a tanárok fizetését megemelni, amelyet mindenki nagyon vár" - mondta a miniszter az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban.  
A kormány tervei szerint az európai postai piac 2011-es teljes megnyitására való felkészülés jegyében a francia posta 2010. január 1-jén alakul át részvénytársasággá. A státuszváltással a francia közszolgálat szimbólumának számító posta az egykori állami vállalatokhoz, a távközlési France Télécomhoz és a gázipari Gaz de France-hoz (GdF) hasonlóan új forrásokhoz juthatna, nevezetesen 2,5-3,5 milliárd euróhoz, amelyet a vezetőség elengedhetetlennek tart a piaci versenyben való helytálláshoz szükséges fejlesztésekhez, a postapiaci liberalizálás után.
A posta státuszváltásáról december 15-én kezdődik meg a parlamenti vita, s a szakszervezek attól tartanak, hogy ezzel a
kormány a posta későbbi privatizációját készíti elő.
Felhívásukra a posta igazgatósága szerint a dolgozók 15 százaléka sztrájkolt kedden, a szakszervezetek viszont az állítják: legalább minden harmadik postai dolgozó csatlakozott a munkabeszüntetéshez.
A sztrájkhoz kapcsolódóan tiltakozó felvonulásokat is tartottak kedd délután több francia nagyvárosban, amelyeken több ezren vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!