Külföld

2012.04.26. 10:51

Szerelik a csernobili szarkofág védőburkát

Csütörtökön megkezdődött a csernobili atomerőmű negyedik reaktora fölé emelt szarkofág új védőburkolatának összeszerelése - jelentette az Interfax hírügynökség internetes kiadása.

MTI

Az ünnepélyes munkakezdésen - amelyet a csernobili nukleáris katasztrófa 26. évfordulójára időzítettek - jelen volt Viktor Janukovics ukrán államfő és annak a 21 államnak - köztük Magyarországnak - a nagykövete, amely anyagilag támogatja a védőburkolat megépítését - írja az Interfax internetes portálján.

A radioaktív anyagok kibocsátását csökkentő burok négy futballpálya nagyságú és 120 méter magas lesz. A régi szarkofág melletti területen szerelik össze és kész állapotban tolják a betonba temetett reaktor fölé. A fővállalkozó a Novarka francia konszern, amely több tucatnyi ukrán alvállalkozót foglalkoztat. A 2015 októberéig tartó munkálatok mintegy 990 millió euróba kerülnek, az anyagi fedezet nagy részét egy 2011. áprilisi adományozói konferencián gyűjtötték össze.

A csernobili atomerőmű 4. reaktorblokkjában 1986. április 26-ra virradóra történt robbanás.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!