Külföld

2014.01.09. 14:30

Székelyzászló-ügy - Fellebbezett az EMNT a marosvásárhelyi bírság ellen

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megtámadta a marosvásárhelyi bíróságon annak a nagy összegű bírságnak a jegyzőkönyvét, amelyet a székely zászló kitűzéséért rótt ki ellene a városi rendőrség.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

A bírósági kereset csütörtöki benyújtása után tartott rögtönzött sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke kijelentette, a marosvásárhelyi rendőrség önkényesen és helytelenül minősítette reklámzászlónak a székely zászlót. "Ezt azzal a nyilvánvaló céllal tette, hogy a megfélemlítés, a fenyegetés eszközével éljen" - idézte szavait az EMNT közleménye.

Az EMNT ügyvezető elnöke emlékeztetett arra, hogy Románia kulturális minisztériuma a székely zászlót elismerte egy történelmi közösség jelképének, és úgy vélte, a zászló használata nem ütközhet törvénybe. 

Sándor Krisztina szerint a marosvásárhelyi zászlóügy inkább politikai, mintsem jogi természetű. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta, ennek ellenére jogi úton keresik az igazukat, hiszen a székely zászló elleni támadás a hatóságok részéről érkezett. Az EMNT vezetője hozzátette, a zászló továbbra is ott leng az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös marosvásárhelyi székházán, és nem is áll szándékukban eltávolítani azt.

Sándor Krisztina kijelentette, a bírságot provokációnak tekintik, és fontolóra veszik, hogy bűnvádi feljelentést tegyenek Valentin Bretfelean helyi rendőrparancsok ellen hivatali visszaélés miatt. "Az EMNT eltökélt abban, hogy ezt a küzdelmet végigvigye, és ha a marosvásárhelyi bíróságon is politikai döntés születik, felsőbb fórumokon szerez érvényt igazának" – hangoztatta.

Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi rendőrség parancsnoka a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélte, az EMNT vezetői "zagyvaságokat" állítanak. "Én nem utasítom a beosztottaimat, hogy kit bírságoljanak meg, és kit nem. A törvény világos, azt alkalmazni kell" - jelentette ki a rendőrfőnök. Kilátásba helyezte, hogy ő is bepereli az EMNT vezetőit zaklatásért, rágalmazásért és a hatóság sértegetéséért.

A marosvásárhelyi rendőrség december 20-án 30 ezer lejes (kétmillió forint) bírságot szabott ki az EMNT Maros megyei szervezetére, amiért az a korábbi felszólítás ellenére sem távolította el székházáról a hatóság által reklámzászlónak tekintett székely zászlót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!