Külföld

2014.12.03. 11:37

Százakat evakuáltak Csehországban, mert robbanások történtek egy lőszerraktárban

Több száz embert evakuáltak szerdán Dél-Morvaországban, miután Zlíntől mintegy harminc kilométerre délkeletre egy lőszerraktárban többtucatnyi kisebb-nagyobb robbanás történt. A robbanások oka egyelőre ismeretlen.

Rendőrségi közlés szerint biztonsági okokból döntöttek Lipová és Haluzice települések lakosságának ideiglenes kitelepítéséről. Ez a két település van a legközelebb a régi gépgyárban kialakított lőszerraktárhoz.

A jogilag a hegyvidéki Vlachovice községhez tartozó Vrbetice lőszerraktárral már hónapok óta problémák vannak, és a környékbeli lakosság a raktár megszüntetését követeli.

A raktárban október 16-án is volt egy nagy robbanás, amelyben két ember életét vesztette. A vizsgálatok szerint elsősorban bombák, ágyúlövedékek és gránátok, összesen több tucat tonna lőszer robbant fel, amelyeket különféle magáncégek a hadsereg által kiselejtezett lőszertartalékokból vettek meg és Vrbeticében raktároztak el. Nem hivatalos adatok szerint az ottani raktárakban több mint hétezer tonna lőszert tartanak.

A rendőrség már az októberi robbanáskor lezárta az egész környéket, és felszólította mindazokat a cégeket, amelyek a régi gépgyár épületeiben kialakított raktárakban lőszert tárolnak, hogy szállítsák azt biztonságos helyre. A hatályos előírások szerint azonban a munkálatokat csak azután lehet megkezdeni, hogy a robbanás területét teljes mértékben biztonságossá tették.

Tűzszerészek szerint a robbanások helyszínének biztonságos kitisztítása és a különféle lőszerek elszállítása legalább egy évet igényel, s a költségek több száz millió koronára rúgnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!