Külföld

2015.05.22. 14:19

Szakszervezetek demonstráltak Brüsszelben a paksi atomerőmű miatt

Demonstrációt tartottak Brüsszelben pénteken a paksi atomerőművel kapcsolatos tervezett intézkedések nyilvánosságáért és nemzetközi konzultációt követelve az erőműnél működő magyar szakszervezetek.

Az MVM Társaságcsoport Szakszervezeti Szövetsége (MVM TSZSZ), a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) és a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) mintegy 10 aktivistája az Európai Parlament főbejáratánál egyórás tüntetést tartott. "Átláthatóságot akarunk" - írták ki egy transzparensre, és felolvasták petíciójukat, amelyet az Európai Unió klíma- és energiaügyi biztosának, valamint az Európai Bizottság energiaügyekért felelős alelnökének és az EU Energia Bizottsága főigazgatójának címeztek - tájékoztatta Gál Rezső, az MVM TSZSZ elnöke az MTI-t.

Petíciójukban hangsúlyozták: a paksi atomerőmű ügyében nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi konzultációra is szükség van, mert a magyarországi atomenergia-iparban dolgozók veszélyeztetve érzik magukat, miután a miniszterelnök nyilatkozata szerint a magyar energiapolitikát Brüsszelben "súlyos támadások érték".

Felidézték azt is, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése szerint a Brüsszel által elvárt "átláthatóság" azt kívánja, hogy cseréljék le az atomerőmű menedzsmentjét nyugat-európai menedzserekre. A szakszervezetek sajtóinformációk alapján attól tartanak, hogy ez 800 ember elbocsátásával jár majd az atomerőműnél.

A szakszervezetek arra kérték a címzetteket, fogalmazzák meg a Brüsszel által kívánt "átláthatósági követelményeket" a működő atomerőmű kapcsolatában. Az európai értékrendekre hivatkozva azt is kérték, hogy a szakszervezetek kapjanak tájékoztatást, hogy egyértelműek legyenek a várható következmények az esetleges problémák szociális kezelése érdekében.

A petíció továbbítását a címzetteknek az európai közüzemi, közszolgálati szakszervezet, az EPSU főtitkára vállalta.

Gál Rezső elmondta, hogy a szakszervezetek képviselőit délután fogadta Dominique Ristori, az EU Energia Bizottság főigazgatója, aki átvette vendégeitől a petíciót. Tájékoztatása szerint a főigazgató biztosította a magyar szakszervezeti vezetőket arról, hogy az EU az átláthatósági irányelvekre hivatkozva nem szól bele olyan, nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésekbe, mint a menedzsment felállítása vagy a létszámleépítés.

A főigazgató hangsúlyozta a szociális párbeszéd fontosságát az atomerőmű működése területén, és arra tett ígéretet, hogy ennek előmozdítása érdekében felveszi a kapcsolatot Magyarország európai uniós állandó képviseletével. Dominique Ristori nagyra értékelte és támogatta azt is, hogy a magyar szakszervezetek a fukusimai atomerőmű-baleset utáni stressztesztek keretében a műszaki feltételek mellett a humán erőforrást is elemeznék - tájékoztatott Gál Rezső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!