Külföld

2012.05.14. 19:11

Szakértői kormány felállítását javasolta a görög államfő

Nem politikai személyekből álló szakértői kormány felállítására tett javaslatot Karolosz Papuliasz görög államfő - közölte Evangelosz Venizelosz, a hétfői kormányalakítási egyeztetésen részt vett szocialista PASZOK elnöke, hozzátéve: támogatja az elképzelést.

MTI

Kedd délelőtt újabb megbeszélésre kerül sor, amelyre az Arany Hajnal nevű neonáci szervezeten kívül minden párt vezetőjét meghívták.

Antonisz Szamarasz, a konzervatív Új Demokrácia párt vezetője kijelentette, hogy kész tárgyalásokat folytatni egy szakértői kormány felállításáról. 

A hétfői egyeztetéstől távolmaradó párt, az egy héttel ezelőtti parlamenti választásokon nagy meglepetésre a második helyre feljött, s így kulcsszereplővé vált Sziriza szóvivője elmondta, hogy a baloldali radikális párt is részt vesz a keddi megbeszélésen.  

A kisebbik baloldali erő, az Európa-barát alapállású Dimar elnöke a megbeszélést követően kijelentette: pártja nem támogatja egy technokrata kormány létrehozását, de továbbra is egyeztet a többi párttal. Fotisz Kuvelisz elnök megerősítette, hogy ők is tárgyalóasztalhoz ülnek.

Hétfőn újabb egyeztetésre került sor, ahol a három Európa-párti erő, a konzervatív Új Demokrácia, a szocialista PASZOK és a Dimar vezetői kerestek megoldást az új választások kiírásának elkerülésére. (E 3 pártnak 168 képviselője van a 300 fős törvényhozásban.) Ha nem sikerül megállapodni, akkor az athéni parlament csütörtökön feloszlatja magát, és a görögök június 17-én ismét az urnák elé járulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!