Külföld

2013.04.23. 19:42

Szabadlábra helyezték a férfit, aki a vád szerint ricint küldött Obamának

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték kedden azt a férfit, akit azzal vádolnak, hogy ricinnel mérgezett levelet küldött Barack Obama elnöknek és egy mississippi szenátornak.

MTI

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:


Paul Kevin Curtis szabadon bocsátását a Mississippi állambeli Oxford szövetségi marsall szolgálata jelentette be, ám azt nem közölte, hogy a vádlottat milyen feltételek és mekkora óvadék mellett engedték el az őrizetből. A vádlott első bírósági meghallgatását keddre tervezték, ám azt határozatlan időre elhalasztották, ám a vádakat nem ejtették.

A 45 éves Curtist a múlt szerdán vették őrizetbe a Mississippi állambeli Corinthban található házában, a levelek miatt, amelyeket a hatóságok szerint ő adott fel Obamának, Roger Wicker republikánus szenátornak és egy mississippi bírónak. A küldeményeket még azelőtt kiszűrték, hogy azok eljuthattak volna a címzettekhez.

Curtis, aki a szövetségi ügyészség múlt szerdán azzal vádolt meg, hogy "ártalom okozásával fenyegette" Barack Obama elnököt, és egyéb fenyegetéseket is intézett másokhoz a postán keresztül, ártatlannak vallotta magát. A hétvége folyamán a nyomozók minden használható eredmény nélkül kutatták át Curtis lakóhelyét és autóját, valamint a felesége lakását.

A férfi, aki legalább három éve kap gyógyszeres kezelést mániás depresszió miatt, korábban azt állította, hogy egy szervkereskedelemre irányuló összeesküvés nyomaira bukkant, amit a vezető politikusok nem hajlandók tudomásul venni, a hatóságok pedig az ő lejáratására törekednek. Curtis volt felesége elmondta, hogy a férfi szerint a hatóságok drónokkal kémkednek utána. A vádlott egyébként ablakmosásból él, szabad idejében pedig Elvis-imitátor.

A ricin a ricinus magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, amely a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi vagy bekerül a vérébe. A szernek nincsen ismert ellenanyaga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!