Külföld

2012.04.17. 10:09

Superman-csekk szuper áron

Százhatvanezer dollárért kelt el egy 130 dolláros csekk az Egyesült Államokban, nevezetesen a Supermant megalkotó párosnak kiállított fizetség bizonylata.

MTI

A csekket világhálós árverésen árulták, három héten át lehetett rá licitálni. 1938-ban töltötte ki Jerome Siegel és Joe Shuster részére a DC Comics képregénykiadó, cserében minden jogért. Jó vétel volt, mivel a hős dollármilliárdos iparággá "nőtte ki magát".

Siegel és Shuster később megpróbálta bíróságon visszanyerni szerzői jogait, ám mindezidáig sikertelenül. A pert örököseik folytatják.

Hogy kinek ért meg 35 millió forintnak megfelelő összeget a papírfecni, azt nem fedte fel az eladó.

Az 1938-as 130 dollár értéke ma ugyan 2300 dollár (fél millió forint) körüli, de ez még cseppnyi sem a tengerben ahhoz képest, hogy milyen hatalmas hasznot gerjesztett Superman figurája. Ezzel szemben 1978-ban, a karakter mozidebütálásakor Shuster olyan szegény volt, hogy kézbesítőként dolgozott - fedte fel a BBC.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!