Külföld

2010.12.31. 17:16

Súlyos veszteségek érték az újságíróvilágot az idén

Az újságírók és a médiában dolgozók továbbra is fontos célpontot jelentenek a politikai szélsőségesek, bűnözők és terroristák szemében - intett pénteken Brüsszelben kiadott közleményében a Nemzetközi Újságíró-szövetség (IFJ), amely szerint tavaly 94 újságíró esett erőszak áldozatául.

MTI

A statisztika szerint a szakma további három képviselője munka közben balesetben halt meg.
Jim Boumelha, az IFJ elnöke súlyos veszteségnek nevezte a közel 100 újságíró halálát, és arra szólította a kormányokat, hogy nyújtsanak jobb védelmet a szakmában tevékenykedőknek.
A nemzetközi szervezet adatai szerint az erőszakos cselekménynek áldozatul esettek száma Pakisztánban volt a legnagyobb: 15. Mexikóban és Hondurasban 10-10, Irakban 6, a Fülöp-szigeteken 5 újságíró halt meg erőszakos körülmények között.
A név szerinti listán (http://www.ifj.org/assets/docs/205/203/5d21bcd-97a13cb.pdf) az európai országok állampolgárai közül egy bolgár, egy görög, egy lett, egy orosz és két török újságíró szerepel.
Tavaly ennél több, összesen 139 áldozatot jegyzett fel a szervezet.
Aidan White, az IFJ főtitkára szerint "az újságírók elleni fenyegetések mindenütt jelen vannak", és a szakma világára "árnyékot vet a büntetlenség" is. A főtitkár szerint a demokrácia érdekei is azt kívánják, hogy a kormányok a tetteseket felelősségre vonják, és az újságírást biztonságosan végezhető hivatássá tegyék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!