Külföld

2011.09.04. 12:40

Súlyos károk Japánban a Talasz tájfun miatt

Emberi veszteségeket és súlyos gazdasági károkat okozott a Japán déli részén végigsöprő tájfun - közölték vasárnap a hatóságok.

MTI

A Talasz névre elkeresztelt ciklon következtében Japán déli tartományaiban a legfrissebb hírek szerint legalább húszan vesztették életüket, a hatóságok ötven eltűntről tudnak, a sérültek száma pedig száz körül mozog. A Talasz áradásokat, földcsuszamlásokat okozott, közutakat és vasútvonalakat rongált meg, s elsodort egy vasúti hidat. 
Nara tartomány egy részén két nap leforgása alatt átlagosan másfél méternyi csapadék hullott. Vakajama prefektúrában egy óra alatt rekord mennyiségű, 132,5 milliméternyi eső esett. A vihar térségében több ezer lakóház került víz alá. A kormány mellett működő válságstáb több mint félmillió ember kimenekítését javasolta a szélvész útjában fekvő területekről. Az evakuálásban katonák, rendőrök és tűzoltók is közreműködnek.
A Talasz szombaton érte el Sikoku szigetét és Honsú déli részét. Helyi idő szerint vasárnap délelőttre már végigvonult Honsún is, és óránkénti 30 kilométeres sebességgel a Japán-tengeren folytatja útját, északkeleti irányban. 
Előrejelzések szerint a szigeteken még egy napig esni fog az eső. A hatóságok felhívták a helyi lakosok figyelmét arra, hogy legyenek különösen körültekintőek a vízgyűjtőknél, amelyek vízszintje hirtelen megemelkedett, illetve a hegyvidéki utakon, ahol földcsuszamlások és sziklaomlások fordulhatnak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!