Külföld

2009.09.08. 13:47

Sokba került a nadrágviselés - szabadlábon az elítélt újságíró

DH - Szabadlábra került kedden a Szudánban nadrágviselésért elítélt újságírónő, miután a szudáni újságíró-szövetség kifizette helyette a pénzbírságot.

duol.hu

Lubna Ahmed al-Huszeint, egy baloldali lap újságíróját és a szudáni ENSZ-misszió sajtóosztályának volt munkatársát 500 szudáni font (209 amerikai dollár) bírság kifizetésére kötelezték hétfőn azzal, hogy ha nem hajlandó erre, akkor egy hónapra börtönbe kell vonulnia. A nő 40 korbácsütést is kaphatott volna. Az ügy világszerte nagy felháborodást keltett. 
Huszein július 3-án egy étteremben tartózkodott, amikor a közerkölcs fenntartására létrehozott rendőrség tagjai berontottak, és 13 nadrágot viselő nőt bekísértek az őrsre. Tízüket két nap múlva ismét berendelték a rendőrségre, és tíz korbácsütést mértek azokra, akik az egyszerűsített eljárást vállalták. Huszein és a másik két nő azonban a bírósági tárgyalást választotta, s az ítélet után közölte, hogy inkább börtönbe megy, mert a bírság kifizetésével elismerné az ellene indított bűnvádi eljárás jogosságát.
"Nem vagyok boldog, mert több mint 700 nő van még börtönben, akit senki sem vált ki" - mondta kiszabadulása után az újságíró a Reuters hírügynökségnek.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szóvivője elítélte a szudáni eljárást, és leszögezte, hogy az ellentétben áll a nemzetközi joggal, és a nemek közötti egyenlőség elvét is megsérti. A szóvivő szerint Huszeint ráadásul önkényes és igazságtalan eljárás keretében ítélték el. "A védelem tanúit nem hallgatták meg, és az sem világos, hogy lehet-e fellebbezni" - mondta Rupert Colville egy genfi sajtótájékoztatón.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!